Na hlavný obsah

Európska únia chce Ukrajine venovať muníciu zo svojich skladov. Kyjevu sa míňajú zásoby

Vojenská podpora z Bruselu môže Ukrajine výrazne pomôcť.

Európska únia chce Ukrajine venovať muníciu zo svojich skladov. Kyjevu sa míňajú zásoby
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Európska únia chce vyčleniť miliardu eur na dodávky delostreleckej munície pre Ukrajinu. Brusel chce návrh predložiť už na budúci týždeň. Práve delostrelectvo podľa analytikov hrá vo vojne našich susedov s Ruskom dôležitú úlohu.

Európska únia chce venovať muníciu zo svojich skladov. Dodať plánuje aj čerstvo vyrobené delostrelecké granáty. Kyjevu sa zásoby míňajú. Vojenská podpora z Bruselu mu môže výrazne pomôcť.

„Munícia v tomto množstve, by mohla mať veľký vplyv na zadržanie súčasnej ofenzívy ruskej armády. Myslím si, že to je hlavný krátkodobý cieľ ukrajinskej armády, otupiť ofenzívu,“ uviedol Zdeněk Petráš, bezpečnostný analytik, Univerzita obrany Brno.

Na dobytie okupovaných území však budú Ukrajinci potrebovať viac než muníciu za miliardu eur.

Téme sa v Správach RTVS o 19:00 h venoval aj redaktor RTVS Michal Cimerman:

„Vojenské operácie sa vedú po viacerých linkách. Či už sa bavíme o tankoch, bojových vozidlách pechoty, obrnených transportéroch. Potrebujete mať sily pokryté aj nejakou protivzdušnou obranou, aby ste to bolo chránené zo vzduchu. Munícia je rozhodne dôležitá súčasť tej rovnice, ale nie jediná,” upozorňuje Matej Kandrík, analytik, riaditeľ Adapt Institute.

Rusko nemá potenciál zintenzívniť svoju ofenzívu

Na dodávku streliva z Bruselu však nemá Moskva kapacitu reagovať. „Rusko nemá v súčasnej dobe potenciál zintenzívniť svoju ofenzívu. Je to dané aj tým, že zbrane a munícia na ruskej strane sa tiež postupne vyčerpávajú a zásoby sa tenšia,” hovorí Petráš.

Medzitým silnejú hlasy, aby Európska únia a NATO posilnili výrobné kapacity v zbrojárskom priemysle. „Zatiaľ žiadna veľká obranná spoločnosť, alebo nejaké bezpečnostné firmy nedostali nejaké masívne zákazky. Preto renesancia obranného priemyslu v Európe je veľmi pomalá. Sú plány, len to zafinancovať a spustiť,“ hovorí Lucia Yar, analytička EURACTIV Slovensko

„Keď sa dívame na to, aké prostriedky ohlasujú štáty v navyšovaní svojich obranných rozpočtov, koľko z nich pôjde práve čisto na obnovu ich arzenálu. Myslím si, že obranný priemysel, nielen v Európe, ale v celosvetovom merítku nečakajú zlé časy,” uviedol Kandrík.

Naštartovanie tohto priemyslu však môže trvať aj roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet