Na hlavný obsah

Podmienky pre ľudí na aktivačných prácach budú prísnejšie. Má ich to motivovať, aby sa zamestnali

Nové podmienky začnú platiť od apríla.

Podmienky pre ľudí na aktivačných prácach budú prísnejšie. Má ich to motivovať, aby sa zamestnali
Na snímke ženy počas aktivačných prác. Foto: RTVS

Podmienky pre ľudí na aktivačných prácach budú prísnejšie. Rezort práce ich chce takto motivovať, aby sa zamestnali. Doteraz mohli dostávať príspevok aj dlhodobo. Po novom sa skráti. Navyše obce budú musieť preukázať, aké aktivačné práce budú nezamestnaní vykonávať.

Na aktivačných prácach je na Slovensku zhruba 18 000 ľudí. Mesačne poberajú vyše 75 eur. Mnohí z nich si reálne zamestnanie neplánujú hľadať. Príspevok im stačí.

Poverený minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) hovorí, že v niektorých obciach nemajú toľko práce, aby do nej mohli zapojiť všetkých ľudí, ktorým štát aktivačný príspevok vypláca.

„Funguje to tak, že keď ide kontrola, tak je zrazu na inak prázdnej ulici niekoľko sto ľudí. ktorí akože pracujú,“ uviedol Krajniak.

„Stabilne máme okolo 120 ľudí. Robíme všetko preto, aby sme ľudí čo najefektívnejšie využívali, aby sme čo najviac ľuďom poskytli možnosť odpracovať si tú dávku,“ priblížil starosta obce Veľká Ida Peter Nagy.

Téme sa v Správach RTVS venovali redaktorky Katarína Zakuťanská a Diana Kovaľová:

Dlhodobé využívanie aktivačných prác po novom už nebude možné. Nezamestnaní budú môcť poberať aktivačný príspevok len polroka.

Podľa Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) samosprávy nemajú z čoho platiť ďalších plnohodnotných zamestnancov. „Máme problém zamestnať zdravých ľudí, ktorí chcú robiť a nie ľudí, ktorí roky nikde nerobili,“ tvrdí predsedníčka sekcie sociálnych vecí ZMOS Božena Kováčová.

Riaditeľ inštitútu zamestnanosti si nemyslí, že opatrenie pomôže zamestnať ľudí, ktorí dlhodobo pracujú na aktivačných prácach. Práve naopak. Prísnejšie podmienky pre aktivačné práce začnú platiť od apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko