Na hlavný obsah

Európsky výbor zrušil uznesenie o uznávaní rodičovstva pri pároch rovnakého pohlavia

Uznesenie výbor prijal minulý týždeň.

Európsky výbor zrušil uznesenie o uznávaní rodičovstva pri pároch rovnakého pohlavia
Na ilustračnej snímke ruky dieťaťa a rodiča. Foto: Unsplash

Členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti v stredu (22. 3.) zrušili uznesenie z minulého týždňa, ktoré zaväzovalo vládu vydať pozitívne stanovisko k európskemu nariadeniu v súvislosti s uznávaním rodičovstva.

Výbor mal na stole návrh nariadenia Rady o právomoci, rozhodnom práve, uznávaní rozhodnutí a prijímaní verejných listín vo veciach rodičovstva a o zavedení európskeho osvedčenia o rodičovstve.

„Nariadením sa má zabezpečiť, ak majú deti v rodnom liste zapísaných oboch rodičov rovnakého pohlavia, uznávali by sme ich za rovnoprávnych rodičov aj na Slovensku,“ skonštatovala šéfka výboru Vladimíra Marcinková (SaS) pre TASR.

Doplnila, že pokiaľ má napríklad v Holandsku dieťa v rodnom liste zapísaných dvoch rodičov bez ohľadu na ich pohlavie s rodičovskými právami, takýto prístup by sme uplatňovali aj na Slovensku. „Toto nariadenie sa týka detí zo zahraničia, keďže naša legislatíva neumožňuje mať v rodnom liste zapísaných dvoch rodičov rovnakého pohlavia,“ priblížila.

Uznesenie, ktoré by zaväzovalo vládu, výbor prijal minulý týždeň. Členka výboru Anna Záborská (OĽANO) tvrdí, že Marcinková predložila zavádzajúce a neúplné podklady na poslednú chvíľu. Preto žiadala nové rokovanie výboru.

„Postup vedenia výboru vo veci jednotného uznávania rodičovstva v EÚ považujem za manipuláciu a zneužitie postavenia predsedníčky výboru. Nemusíme spolu súhlasiť, ale mali by sme sa správať férovo a nesnažiť sa uviesť kolegov do omylu,“ uviedla.

Marcinková to odmieta. „Poslancom sa, ako odsúhlasené pravidlá výboru a rokovací poriadok určujú, v predstihu zaslali podklady k jednotlivým nariadeniam a smerniciam a program rokovania výboru. Uznesenie, ktoré schválili, mali všetci členovia výboru vytlačené a k dispozícii. K porušeniu pravidiel rokovania nedošlo,“ vysvetlila.

Výbor sa témou opätovne zaoberal v stredu (22. 3.), keď uznesením zrušil pôvodné znenie uznesenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko