Na hlavný obsah

Zelenskyj sa v príhovore poďakoval Slovensku a Poľsku za stíhačky

Štyri stíhačky typu MiG-29 už odleteli zo Slovenska do Kyjeva.

Zelenskyj sa v príhovore poďakoval Slovensku a Poľsku za stíhačky
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Účastníkom samitu EÚ sa prihovoril prostredníctvom videoprenosu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý sa poďakoval Slovensku a Poľsku za dodanie stíhačiek. Podľa dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera je už v EÚ známe, že vo štvrtok (23. 3.) štyri stíhačky typu MiG-29 odleteli zo Slovenska do Kyjeva. Tam ich po ďalších úpravách nasadia na ochranu územia a civilných cieľov. Zároveň pripustil, že aj ďalšie krajiny sú ochotné poslať stíhačky na Ukrajinu.

Zelenskyj v príhovore zopakoval, že potrebuje viac munície na obranu, a to čo najskôr. „Preto je potrebné, aby tie krajiny, ktoré majú potrebný druh munície a vedia ju poskytnúť, urobili tak čo najskôr. O rok už môže byť neskoro. Teraz (Ukrajina) čelí ofenzíve, preto musíme konať,“ povedal slovenský premiér.

Vysvetlil, že na Ukrajinu denne dopadá 30-tisíc až 60-tisíc striel a rakiet z ruských zbraní, pričom Ukrajina kontruje niekoľkými tisíckami.

Diskusie o Ukrajine sa týkali aj podpory finančného navýšenia Európskeho mierového nástroja (EPF) o 3,5 miliardy eur, s čím Slovensko súhlasí. Cez EPF preplatia aj slovenské stíhačky dodané Kyjevu.

Po opakovanom navyšovaní rozpočtu strop EPF dosiahol sumu 7,97 miliardy eur a lídri EÚ podľa Hegera súhlasia s jeho navýšením o ďalších 3,5 miliardy eur. Potvrdil, že k tomuto nemalo výhrady ani Maďarsko, ktoré sa inak snaží vymedzovať k európskej vojenskej pomoci pre Ukrajinu.         

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet