Na hlavný obsah

Prispievajú k biodiverzite, čisteniu prostredia a likvidácii škodcov. Vtáky majú v prírode nezastupiteľné miesto

Pripomíname si Svetový deň vtáctva.

Prispievajú k biodiverzite, čisteniu prostredia a likvidácii škodcov. Vtáky majú v prírode nezastupiteľné miesto
Na ilustračnej snímke vták na strome. Foto: RTVS

Sú obrazom kvality krajiny, v ktorej žijeme. Prispievajú k biodiverzite a čisteniu prostredia, aj likvidácii škodcov. Vtáky majú v prírode nezastupiteľné miesto. Práve apríl je mesiacom masívnej migrácie aj hniezdenia operencov. V sobotu (1. 4.) si pripomíname Svetový deň vtáctva.

V parku pri škole v Červenom Hrádku pribudli nové búdky. Vďaka aktivitám ochranárov sa tamojšie deti o vtáctvo zaujímajú dlhodobo. „Naša škola má environmentálne zameranie, kde sa deti vzdelávajú a touto formou sa zdokonalia. Prenesú teóriu do praxe,“ uviedla starostka Červeného Hrádku Monika Furová.

Popri upevnení vzťahu detí k prírode majú búdky tiež ponúknuť vtákom hniezdne príležitosti. „Viac ako 90 percent z lesov sú hospodárskeho charakteru, kde je určite menej hniezdnych príležitostí. Preto má stále význam tieto búdky pre spevavce vešať,“ vysvetlil ochranár Stanislav Kováč.

Svetovému dňu vtáctva sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Aktivity ochranárov sa už vyplatili napríklad pri dravých vtákoch. Po rokoch poklesu sa podarilo zvýšiť aj populáciu orlov kráľovských na nížinách. „Máme už cez 100 párov. Stále však platí, že ten druh je veľmi ohrozený tým, že stačí jeden zákerný ľudský čin či nepriazeň počasia. Ich populácia je stále na hrane,“ dodal Kováč.

Najvýraznejší pokles u nás stále zaznamenávame najmä u vtákov lesnej a poľnej krajiny. „Nakoľko tieto typy biotopov u nás prechádzajú alebo prešli v minulosti najväčšími zmenami v dôsledku intenzívneho využívania. Bavíme sa o viac ako 95-percentnom poklese populácie. V mnohých regiónoch sa nedá už ani pozorovať,“ uviedol ornitológ Ján Gúgh.

Na zemi žije celkovo asi 9 600 vtáčích druhov. Na Slovensku sa doteraz vyskytlo asi 370 z nich. Celkovo cez našu krajinu preletí ročne asi 30 miliónov vtákov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko