Na hlavný obsah

Vo Švédsku zadržali päť ľudí. Podozrievajú ich z plánovania teroristického útoku

Útok mal byť odvetou za spálenie koránu v januári v Štokholme.

Vo Švédsku zadržali päť ľudí. Podozrievajú ich z plánovania teroristického útoku
Ilustračná snímka. Foto: Unsplash.com

Švédska tajná polícia zadržala päť ľudí, ktorí čelia podozreniu zo sprisahania s cieľom spáchať teroristický čin. Informovala o tom agentúra AFP, podľa ktorej mal byť útok odvetou za spálenie koránu v januári v Štokholme. Podozriví majú medzinárodné väzby na islamských extrémistov, uviedla tajná polícia.

Päticu zatkli v utorok (4. 4.) ráno pri koordinovanej operácii v mestách Eskilstuna, Linköping a Strängnäs, oznámila švédska televízia SVT. „Prípad je jedným z viacerých, ktorými sa švédska bezpečnostná služba SÄPO zaoberá v súvislosti s januárovým spálením koránu, ktoré vyvolalo protišvédske protesty,“ povedala predstaviteľka protiteroristického oddelenia tajnej polície Susanna Trehörningová.

Na povolenej demonštrácii pred tureckým veľvyslanectvom v Štokholme zapálil v januári korán dánsky protiislamský aktivista Rasmus Paludan. Turecko blokuje vstup Švédska do Severoatlantickej aliancie (NATO), o ktorý krajina požiadala v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu.

Švédska vláda vtedy označila spálenie koránu za hlboko neúctivý čin a vyjadrila sympatie všetkým moslimom. Zároveň však zdôraznila, že sloboda prejavu je vo Švédsku chránená ústavou a je zásadnou súčasťou demokracie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet