Na hlavný obsah

Maďarské strany sa nespoja. Maďarské fórum odmietlo vstup do Aliancie

Nepáčili sa im miesta na spoločnej kandidátke.

Maďarské strany sa nespoja. Maďarské fórum odmietlo vstup do Aliancie
Na snímke je predseda Maďarského fóra Zsolt Simon. Foto: RTVS

Maďarské strany sa nespoja. Maďarské fórum (MF) odmietlo vstup do Aliancie. K spojeniu nepomohlo ani republikové predsedníctvo Aliancie, ktoré počas týždňa v záujme vytvorenia spoločnej volebnej kandidátky – odsúhlasilo rozšírenie názvu na Aliancia-Maďarské fórum. Nepáčilo sa im, aké miesta by dostali na spoločnej kandidátke.

„Ponúknuté miesta na spoluprácu, aby to bolo naozaj na základe partnerstva by vypadalo z ich strany tak, že v prvej 15-tke jedno miesto pre Maďarské fórum. Nech to chcem akokoľvek pekne nazvať, nie je to korektná a solídna ponuka pre spoluprácu,“ uviedol predseda Maďarského fóra Zsolt Simon.

Zsolt tiež tvrdí, že medzi stranami sa prehlbujú ideologické rozdiely. MF žiadalo v prvej 15-ke spoločnej kandidátnej listiny štyri miesta. Simon tvrdí, že Aliancia ponúkala do 15. miesta len jedno miesto pre MF. To označil za nekorektnú ponuku. Chceli tiež presadiť nové, mladé tváre. Zároveň sa podľa neho začína Aliancia radikalizovať vo svojich vyjadreniach.

Pozrite si príspevok k téme zo Správ RTVS:

„Ideologické rozdiely medzi Maďarským fórom a Alianciou sa prehlbujú aj v základných otázkach, ako je orientácia na EÚ,“ skonštatoval na tlačovej konferencii.

V Aliancii odznievali podľa Simona rôzne názory aj na spoluprácu s MF. Rokovať chcela hlavne platforma Mosta-Híd a Spolupatričnosti, zatiaľ čo platforma SMK verejne deklarovala, že žiadne miesta pre MF nechce ponúkať.

MF preto diskusiu s Alianciou ukončuje. „Ideme vlastnou cestou a zintenzívnime rokovania s ďalšími politickými subjektami na vytvorení bloku spolupráce. Chceme ponúknuť maďarsky cítiacim voličom, ale aj slovenským voličom alternatívu,“ povedal Simon. Alternatíva nemá byť podľa neho návratom k mafii, ale ani k chaosu.

Fórum rokuje s mimoparlamentnou ODS, ako aj s ďalšími stranami, ktoré ukončujú zbieranie podpisov na registráciu. S projektom expremiéra Mikuláš Dzurindu zatiaľ nerokujú. Dočasne poverený premiér Eduard Heger, ktorý je lídrom nového subjektu Demokrati, je podľa Simona ideovo akceptovateľný, no predstavuje obdobie chaosu.

Aliancia im chcela vyjsť v ústrety

Aliancia bola pripravená zmeniť názov strany, aby vyšla v ústrety mimoparlamentnému Maďarskému fóru v záujme spoločnej kandidátky do septembrových volieb. MF však neustúpilo zo svojich pôvodných podmienok a verejne ich odmietli. Skonštatovali to predstavitelia Aliancie na utorkovej tlačovej konferencii.

Podpredseda Aliancie Szábolcs Mózes zdôraznil, že sa s MF dohodli na obsahu, smerovaní strany a súhlasili aj so zmenou názvu na Aliancia-Maďarské fórum.

László Sólymos z Aliancie ozrejmil, že MF ponúkali dve miesta do prvej 20-ky. Mózes dodal, že prieskumy sú jedna vec a voľby druhá. Pripomenul, že Aliancia získala oproti MF úspechy v samosprávnych voľbách v roku 2022 a spomenul aj situáciu z volieb v roku 2020. „Ak to všetko zohľadníme, je otázne, čo je férová ponuka a čo nie,“ reagoval na Simona.

Sólymos zopakoval, že Aliancia pôjde do volieb samostatne, no chceli sa dohodnúť s MF. Aliancia sa čuduje vyjadreniam Simona o ich radikalizácii, keďže ešte nedávno mu nič neprekážalo. Tvrdí, že po neúspešných parlamentných voľbách v roku 2020 bolo prioritou, aby v ďalších voľbách postupovali maďarské strany spoločne na jednej kandidátke.

„Výsledky prieskumu verejnej mienky Inštitútu Fórum nám ukazujú, že si to myslí aj 60 percent maďarských voličov na Slovensku,“ skonštatoval. Preto ho mrzí, že MF z počiatočných podmienok neustúpilo. „Rovnako ma mrzí, že túto dohodu nepodporovala ani najsilnejšia platforma Aliancie,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko