Na hlavný obsah

Diela, ktoré nikto nikdy nevidel, pochádzajú zo súkromných zbierok. Mnohé z nich sú anonymné

Predstavuje ich Galéria Slovenského rozhlasu.

Diela, ktoré nikto nikdy nevidel, pochádzajú zo súkromných zbierok. Mnohé z nich sú anonymné
Snímka z výstavy Nikdy nevystavené. Foto: RTVS

Diela, ktoré ešte nikto nikdy nevidel, predstavuje Galéria Slovenského rozhlasu. Prišiel ich čas. Doposiaľ nevystavené sochárske a výtvarné artefakty starého a súčasného umenia pochádzajú zo súkromných zbierok. Mnohé z nich sú anonymné.

Výtvarníčka Nataša Floreánová žije dva životy. V zime v Austrálii a v lete na Slovensku. Vystavuje dve diela, ktoré sama považuje za nedokončené. „Vždy rozmýšľam, že ešte by som tam niečo prirobila, tým pádom som ich nikdy nevystavovala. Ten druhý obraz chcel kúpiť jeden pán veľvyslanec, ale ja som mu ho nepredala, lebo som si povedala, že je tiež nedokončený,“ vysvetlila výtvarníčka.

Výstave Nikdy nevidené sa venovala redaktorka RTVS Andrea Šuvadová:

,,Keď u nás maľovala, boli dve tretiny zem a jedna tretina obloha a obzor. A v Austrálii je to naopak. Tam je jedna tretina zem a dve tretiny obloha. Ona je tým aj v Austrálii známa, to je tá autorka zo Slovenka, ktorá objavila austrálsku oblohu a dala ju na plátno,“ povedal gastroenterológ a moderátor Miloš Bubán.

Mnohé nikdy nevystavené artefakty slovenského umenia 20. storočia pochádzajú zo zbierok súkromných majiteľov. Sú aj takí, ktorí diela nechcú nikomu ukázať. Presvedčil ich až šéfkurátor Galérie SRo Ivan Jančár.

,,Predsa len sa objavili diela, ktoré som predtým nikdy nevidel. Ozývali sa ľudia, že aj oni majú niečo také doma. Napríklad som veľa robil s Kolomanom Sokolom. Aj z jeho tvorby sa zrazu našlo dielo, ktoré som nikdy nepoznal z roku 1929,“ vysvetlil Jančár.

Neznáme diela z rôznych častí Európy

Časť výstavy sa zameriava na sochárstvo a maliarstvo od románskeho umenia až po barok. Väčšinou ide o neznáme diela z rôznych oblastí Európy.

„Tie najstaršie diela, ktoré máme na tejto výstave pochádzajú zo začiatku 13. storočia. To je postava tróniacej Panny Márie, ktorej na kolenách sedí malý Ježiško,“ priblížil kurátor, bádateľ a súdny znalec Martin Šugár.

Zberatelia poskytli diela na výstavu zadarmo. Výstava Nikdy nevystavené bude v Galérii SRo do 23. augusta.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko