Na hlavný obsah

Korupcia rovná s vlastizradou: Ukrajinský prezident Zelenskyj mieni zaviesť prísnejšie tresty za korupciu

Ide o tresty pre usvedčených z korupcie počas vojny.

Korupcia rovná s vlastizradou: Ukrajinský prezident Zelenskyj mieni zaviesť prísnejšie tresty za korupciu
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj plánuje požiadať parlament o sprísnenie trestov pre tých, ktorí boli počas vojnového konfliktu usvedčení z korupcie. Informovala stanica Sky News. Zelenskyj v nedeľňajšom (27. 8.) televíznom interview spresnil, že chce presadiť, aby sa „korupcia v čase vojny rovnala vlastizrade“.

„Nejde však o žiadnu popravná čata. Toto nie je stalinizmus. Ak existujú dôkazy (potvrdzujúce korupčné praktiky), takáto osoba musí za mreže,“ poznamenal. Ukrajinský prezident zároveň vyjadril nádej, že boj proti korupcii uľahčí zahraničným partnerom aj povojnovú obnovu Ukrajiny, ktorá bude stáť miliardy dolárov.

Stanica Sky News pripomína, že Zelenskyj tento mesiac po celoštátnom audite odvolal všetkých vojenských komisárov zodpovedných za nábor vojakov.

Vonkajšie a vnútorné faktory spôsobili, že prežitie štátu začalo závisieť od schopnosti Ukrajiny „skutočne zničiť skorumpované osoby ako sociálnu skupinu,“ uviedla v nedeľu na platforme Telegram ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet