Na hlavný obsah

Nebezpečná baktéria sa rozšírila už do ďalších oblastí, v Poľsku hospitalizovali takmer 150 ľudí

Liečenie pacientov je však efektívne.

Nebezpečná baktéria sa rozšírila už do ďalších oblastí, v Poľsku hospitalizovali takmer 150 ľudí
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Počet obetí nákazy baktériou legionella v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska stúpol na jedenásť. Počet obetí nákazy baktérií legionella v meste Rzeszów na juhovýchode Poľska stúpol na jedenásť. Nákaza sa zároveň objavila v ďalších dvoch regiónoch

V pondelok by mali byť známe prvé výsledky testov o prítomnosti baktérie legionella v mestskom vodovode v Rzeszówe.

Úmrtie približne 91-ročnej pacientky v pondelok ráno oznámil hovorca rzeszówskej nemocnice špecializovanej na pľúcne choroby, kde ženu, miestnu obyvateľku, hospitalizovali pred niekoľkými dňami.

Súčasne o prvých prípadoch nákazy v regióne Veľkopoľsko na západe krajiny informovala nemocnica v meste Ostrov Wielkopolski. Ide o manželský pár vo veku 53 a 54 rokov.

„Do nemocnice ich prijali pred niekoľkými dňami s vysokou horúčkou, bolesťami svalov a hlavy,“ uviedol doktor Adam Stangret. Dodal, že v moči pacientov sa zistila prítomnosť baktérie legionella.

Po liečbe sa stav pacientov rýchlo zlepšil, v pondelok ich čaká kontrolné vyšetrenie a pravdepodobne budú čoskoro prepustení domov. Pacienti v poslednom čase nenavštívili podkarpatský región, ktorého centrom je Rzeszów.

Pracovníci vodárenského podniku v tomto meste počas víkendu vodovod preventívne dezinfikovali dvadsaťnásobne väčšou dávkou chlóru, ako sa pridáva zvyčajne, a následne prepláchli, aby sa parametre vrátili do normálneho stavu, dodala stanica.

Nakazení pribúdali aj cez víkend

Prvú správu o nákaze legionellou dostali miestni hygienici 17. augusta. Nákaza sa podľa údajov z nedele doteraz potvrdila u 144 osôb, z ktorých 96 žije priamo v meste. Prípad nákazy v Malopoľsku bol hlásený ešte počas nedele (27. 8.). Podľa televízie ide o pacientku z opatrovateľského domova pre seniorov.

Šírenie nákazy začala vyšetrovať aj kontrarozviedka ABW, ktorá preverila, či nejde o úmyselný zásah do vodovodného systému. Rzeszów je kľúčovým tranzitným uzlom pre medzinárodnú vojenskú pomoc Ukrajine, čeliacej ruskej agresii. Podľa stanice Rádio RMF príslušníci ABW doteraz nenašli nič, čo by nasvedčovalo sabotáži.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet