Na hlavný obsah

Sledujte online: Letné futbalové prestupové okno sa dnes vo väčšine európskych krajín uzatvorí

Na Slovensku sa môže prestupovať až do do 6. septembra.

Sledujte online: Letné futbalové prestupové okno sa dnes vo väčšine európskych krajín uzatvorí
Foto: Facebook/Chelsea Football Club, Manchester United

Letné futbalové prestupové okno sa vo väčšine európskych krajín uzatvorí v piatok 1. septembra 2023. Na Slovensku sa môže prestupovať od 15. júna až do do 6. septembra. V susednom Česku do 8. septembra.

V anglickej Premier League mohli hráči zmeniť zamestnávateľov od 14. júna. Čo s atýka Španielska, Talianska, Nemecka a Francúzska, tam sa začalo prestupové obdobie až 1. júla.

Čoraz častejšie skloňovaná Saudi Pro League môže podpisovať zmluvy s hráčmi až do 20. septembra. Práve k Arabom si to počas posledných mesiacov namierilo viacero zvučných mien.

Po dlhých štrnástich rokoch opustil Real Madrid Karim Benzema, ktorého novým pôsobiskom sa stal Al Ittihad. Francúzsko za Saudsku Arábiu zas vymenil Neymar, ktorý sa stal hráčom Al-Hilal.

Zo Slovákov najviac zaujal prestup obrancu Milana Škriniara, ktorý podpísal päťročný kontrakt s Parížom St. Germain. V Parku Princov sa však s hviezdnym Argentínčanom Lionelom Messim nestretol. Majster sveta po dvoch rokoch zamieril z metropoly Francúzska do zámoria, konkrétne do Interu Miami.

Stredopoliar Wijnaldum mieri z PSG do saudskoarabského Al-Ettifaq

Holandský futbalista Georginio Wijnaldum prestúpil v sobotu do saudskoarabského Al-Ettifaq. Jeho predošlý klub Paríž Saint-Germain mal za transfer obdržať 10 miliónov eur. Holanďan podpísal zmluvu do konca sezóny 2025/26.

Tridsaťdvaročný stredopoliar prišiel do PSG pred dvoma rokmi z Liverpoolu, no minulú sezónu strávil na hosťovaní v AS Rím. V novom pôsobisku si pod vedením Stevena Gerrarda zahrá napríklad s Jordanom Hendersonom, ktorý prestúpil toto leto z Liverpoolu, či s Jackom Hendrym. Dvadsaťosemročný obranca z Brúg podpísal zmluvu v júli. Informácie priniesla agentúra AP.

Origi bude hosťovať v Nottinghame Forest

Belgický futbalista Divock Origi bude v tejto sezóne pôsobiť v rámci hosťovania v anglickom klube Nottingham Forest. Účastník Premier League sa dohodol na výpožičke 28-ročného útočníka s jeho zamestnávateľom AC Miláno. Informoval o tom portál lequipe.fr.


Origi už na Britských ostrovoch pôsobil, keď si v minulosti obliekal dres FC Liverpool a v roku 2019 sa s ním tešil z triumfu v Lige majstrov. Za AC odohral v uplynulej sezóne 27 zápasov v Serie A a zaznamenal dva presné zásahy. Na konte má aj 32 reprezentačných štartov a tri góly.

Slovan poslal Voeta na hosťovanie do Fortuny Sittard

Belgický futbalista Siemen Voet odchádza na hosťovanie zo ŠK Slovan Bratislava do Fortuny Sittard. Informoval o tom web slovenského majstra.

Mladý belgický stopér bude v sezóne 2023/2024 nosiť dres holandského klubu Fortuna Sittard, aktuálne ôsmeho tímu Eredivisie. Odchovanec Club Bruggy prišiel na Tehelné pole v lete 2022 tiež z Holandska, keď predtým hral za PEC Zwolle.

V uplynulom ročníku si pripísal 10 ligových a 6 pohárových štartov, vsietil v nich jeden gól. Počas aktuálnej sezóny nastúpil v Niké lige v domácom zápase s Banskou Bystricou (2:2).

Barcelona získala dvojicu portugalských reprezentantov

Španielsky futbalový klub FC Barcelona získal v posledný deň prestupov dvojicu portugalských reprezentantov. Na hosťovanie prichádzajú útočník Joao Felix z Atletica Madrid a obranca Joao Cancelo z Manchestru City. Obaja sú aj v nominácii trénera Roberta Martineza na zápas kvalifikácie ME 2024 proti Slovensku, ktorý je na programe 8. septembra.

Obaja Portugalci dokončili uplynulú sezónu na hosťovaniach, Felix v FC Chelsea a Cancelo v Bayerne Mníchov. Atletico zaplatilo v roku 2019 Benfice Lisabon 126 miliónov eur za Felixa, no ten nedostal od trénera Diega Simeoneho adekvátny priestor.

Dres katalánskeho veľkoklubu si v budúcej sezóne neoblečie Ansu Fati, 20-ročný útočník odišiel na ročné hosťovanie do Brightonu. Obranca Eric Garcia bude hosťovať v Girone, francúzsky stopér Clement Lenglet vymení hosťovanie v Tottenhame za Aston Villu.

Barcelona taktiež predala marockého útočníka Abdeho Ezzalzouliho, ktorý v uplynulej sezóne úspešne pôsobil na hosťovaní v Osasune Pamplona. Jeho novým klubom je Betis Sevilla, kam odchádza za 7,5 milióna eur.

Greenwood bude hosťovať v Getafe

Anglický futbalista Mason Greenwood bude hrať za FC Getafe. Do tímu La Ligy odíde na hosťovanie z Manchestru United.

Dvadsaťjedenročný Greenwood čelil obvineniu z napadnutia a pokusu o znásilnenie, naposledy nastúpil za United v januári 2022. Vo februári prokuratúra voči nemu stiahla obvinenia, v klube však ešte prebiehal interný proces. Obe strany sa napokon dohodli, že bude lepšie, keď Greenwood zmení dres. Informovala AP.

Manchester United získal na hosťovanie marockého stredopoliara Amrabata

Marocký futbalový reprezentant Sofyan Amrabat strávi prebiehajúcu sezónu na hosťovaní z Fiorentiny v Manchestri United. Dvadsaťsedemročný stredopoliar prichádza na Old Trafford za 10 miliónov eur, pričom jeho hosťovanie sa môže zmeniť na trvalý prestup, keď si United uplatnia opciu a doplatia talianskemu klubu ďalších 20 miliónov eur. Informovala AP.

„Manchester United je klub môjho srdca. Splnil sa mi sen, že budem nosiť jeho dres. Trpezlivosť ruže prináša,“ vyhlásil Amrabat, ktorý si odchod z Fiorentiny vynútil a nefiguroval ani v jednom zo štyroch zápasov toskánskeho tímu v novej sezóne.

Amrabat patril k oporám Maroka na MS 2022 v Katare, kde sa africký tím prebojoval do semifinále. V minulej sezóne pomohol Fiorentine k postupu do finále Talianskeho pohára a Európskej konferenčnej ligy.

Kolo Muani prestúpil do PSG za 95 miliónov eur

Francúzsky futbalista Randal Kolo Muani zamieril v závere letného prestupového okna z Eintrachtu Frankfurt do Paríža Saint-Germain. Pár hodín pred jeho vypršaním to pritom vyzeralo, že plánovaný prestup 24-ročného útočníka do tímu úradujúceho francúzskeho majstra stroskotal.

Podľa informácií agentúry DPA sa kluby nedokázali dohodnúť na podmienkach transferu. Napokon sa situácia zvrtla, Parížania navýšili ponuku a Kolo Muani odchádza do metropoly Francúzska za odstupné 95 miliónov eur. Ide o rekordnú transferovú sumu v histórii klubu z Frankfurtu.

„Sme hrdí na to, že sa nám podarilo priviesť do Paríža Randala Kola Muaniho. Vracia sa domov a všetci ho tu vítame. Veľmi sme po ňom túžili a sme radi, že môžeme oznámiť radostnú správu, že bude obliekať dres PSG,“ citoval klubový web PSG slová prezidenta Nassera Al-Khelaifiho. Hráč podpísal s PSG kontrakt do roku 2028.

Kolo Muani napriek platnej zmluve s Eintrachtom trval na svojom odchode do PSG, kde pôsobí aj slovenský obranca Milan Škriniar, a bez povolenia vynechal aj tímový tréning. Nefiguroval preto v nominácii na štvrtkový odvetný zápas play off Európskej konferenčnej ligy proti Levski Sofia.

Do nemeckého klubu prišiel vlani z Nantes, v 50 zápasoch strelil 26 gólov a pridal 17 asistencií.

Portugalský útočník Joao Felix bude pôsobiť na hosťovaní v Barcelone

Portugalský futbalový útočník Joao Felix bude v tejto sezóne hrať za FC Barcelona. Do tímu španielskeho majstra odišiel na hosťovanie z Atletica Madrid. Hosťovanie platí do júna 2024 bez opcie na kúpu po jeho skončení.

Dvadsaťtriročný Joao Felix figuruje v nominácii Portugalska na zápas futbalovej kvalifikácie ME 2024 proti Slovensku (v piatok 8. septembra v Bratislave).

V jarnej časti minulej sezóny hosťoval v Chelsea Londýn, predtým hral aj za Benficu Lisabon. Odtiaľ prestúpil v roku 2019 do Atletica za 126 miliónov eur.

Barcelona v piatok poslala na celosezónne hosťovanie do Brightonu krídelníka Ansua Fatiho.

Reguilon na hosťovanie z Tottenhamu do Manchestru United

Anglický futbalový klub Manchester United získal na hosťovanie do konca sezóny španielskeho obrancu Sergia Reguilona z Tottenhamu Hotspur.

Na ľavej strane defenzívy má nahradiť Luka Shawa, ktorý pre zranenie vypadol zo zostavy na niekoľko týždňov. Reguilon by mal byť United k dispozícii už v nedeľnom šlágri Premier League na ihrisku Arsenalu, informovala agentúra DPA.

Fati odišiel z Barcelony na ročné hosťovanie do Brightonu

Útočník Ansu Fati dokončí prebiehajúcu sezónu v anglickom klube Brighton & Hove Albion. Účastník Premier League ho v posledný deň prestupového obdobia získal na hosťovanie z FC Barcelona.

„Je to skvelá vec pre nás všetkých. Som si istý, že Ansu nám pomôže dosiahnuť stanovené ciele a my mu zasa môžeme pomôcť dostať sa späť na úroveň, na ktorú patrí,“ povedal pre britské médiá tréner Brightonu Roberto De Zerbi.

Jeho tím má v tomto ročníku v lige vysoké ambície a predstaví sa aj v Európskej lige.

Dvadsaťročný Fati je odchovanec barcelonskej akadémie, v minulom ročníku odohral za Kataláncov 36 ligových duelov a pomohol im k zisku titulu. V „áčku“ debutoval už v auguste 2019 a stal sa najmladším strelcom gólu v klubovej histórii v lige i v Lige majstrov. V španielskej reprezentácii má na konte deväť zápasov a dva góly.

Fati má s Barcelonou platný kontrakt do roku 2027 a hosťovanie v Brightone neobsahuje opciu na prípadný prestup, uviedla agentúra AFP.

Klaassen mieri z Ajaxu do Interu Miláno

Holandský futbalista Davy Klaassen odchádza z Ajaxu Amsterdam do Interu Miláno. K spečateniu transferu je potrebná už len úspešná lekárska prehliadka, ktorá sa podľa DPA mala uskutočniť v priebehu piatka (1. 9.) .

Klaassen si od roku 2018 do 2020 obliekal dres Werderu Brémy, potom zamieril do Ajaxu. Tridsaťročný ofenzívny stredopoliar má na konte 41 reprezentačných štartov.

Manchestru City sa konečne podarilo angažovať Nunesa

Úradujúci anglický futbalový šampión Manchester City skompletizoval v piatok (1. 9.) prestup Matheusa Nunesa. Za portugalského stredopoliara zaplatil Wolverhamptonu Wanderers sumu 53 miliónov libier, informovala AP.

City sa usilovali o angažovanie Nunesa už dlhšie. Wolves minulý týždeň zamietli ponuku manchesterského klubu, dvadsaťpäťročný Portugalčan však následne odmietol trénovať s tímom a snažil sa vynútiť si prestup. So City podpísal päťročný kontrakt a na novom pôsobisku by mal byť náhradou za Ilkaya Gündogana, ktorý v lete odišiel do Barcelony.

Nunes prišiel do Wolverhamptonu vlani v lete za rekordných 38 miliónov libier zo Sportingu Lisabon. S klubom podpísal päťročný kontrakt s opciou na ďalšiu sezónu. V 41 zápasoch dal jeden gól a na jeden prihral. Na konte má jedenásť štartov a jeden gól za portugalskú reprezentáciu.

Palmer sa sťahuje z Manchestru City do Chelsea

Anglický futbalový reprezentant do 21 rokov Cole Palmer prestúpil z Manchestru City do Chelsea FC. Londýnsky klub za ofenzívneho stredopoliara zaplatil úradujúcemu majstrovi Premier League čiastku 40 miliónov libier, informovala AFP.

Palmer podpísal s Chelsea sedemročný kontrakt. Debut v jej drese môže zaznamenať už v sobotňajšom domácom zápase proti Nottinghamu Forest. „Prišiel som do Chelsea, pretože sa mi páči projekt a vízia majiteľov klubu. Chcem predviesť môj talent a pomôcť k dosahovaniu úspechov,“ uviedol Palmer.

United uvoľnili Hendersona do Crystal Palace a kúpili Turka Bayindira

Anglický futbalový klub Crystal Palace získal z Manchestru United brankára Deana Hendersona, s ktorým podpísal päťročný kontrakt. Za 26-ročného Hendersona zaplatil „červeným diablom“ 15 miliónov libier, ďalších päť miliónov môžu získať United na bonusoch, pripomína AFP.

Henderson odchytal za klub z Old Trafford celkovo 29 zápasov. Jeho odchod United zalepili kúpou tureckého brankára Altaya Bayindira z Fenerbahce Istanbul, ktorý by mal robiť náhradníka Kamerunčanovi Andremu Onanovi. „Crystal Palace má skvelých fanúšikov a hráčov, ktorí sú hladní po úspechu. Buduje sa tu niečo veľké a som rád, že môžem byť toho súčasťou,“ vyhlásil Henderson.

Bayindir prišiel do United za 4,3 milióna libier a podpísal zmluvu na štyri roky s ročnou opciou. Stal sa úplne prvým Turkom, ktorý si bude obliekať dres United. „Je to pre mňa veľká česť,“ vyhlásil 25-ročný brankár.

Brazílsky obranca Murillo prestúpil do Nottinghamu

Anglický futbalový klub Nottingham Forest angažoval z Corinthiansu obrancu Murilla. Dvadsaťjedenročný Brazílčan prichádza do tímu účastníka Premier League za 11,2 milióna libier s bonusmi a podpísal zmluvu na päť rokov. Informovala DPA.

Murillo je šiesta letná posila Nottinghamu. Na pôsobenie na Britských ostrovoch v ňom sa teší. „Je to slávny klub s obrovskou fanúšikovskou základňou. Neviem sa dočkať chvíle, keď si oblečiem jeho dres,“ povedal Murillo o prestupe do Nottinghamu.

Útočník Füllkrug prestúpil do Borussie Dortmund

Nemecký futbalista Niclas Füllkrug prestúpil z Werderu Brémy do Borussie Dortmund. Bundesligový vicemajster zaplatil za 30-ročného útočníka 15 miliónov eur a podpísal s ním zmluvu do júna 2026. Informovala AFP.

Füllkrug bol v minulej sezóne najlepší kanonier najvyššej domácej súťaže so 16 gólmi, ktoré nastrieľal v 28 zápasoch. Rovnaký počet presných zásahov zaznamenal aj Christopher Nkunku z RB Lipsko.

„Dortmund je špeciálny klub. Som rád, že prejavil o mňa záujem. Neváhal som ani chvíľu,“ vyhlásil Füllkrug.

Liverpool získal z Bayernu holandského stredopoliara Gravenbercha

Holandský futbalista Ryan Gravenberch sa sťahuje z Bayernu Mníchov do FC Liverpool. Dvadsaťjedenročný stredopoliar prestúpi do anglického klubu za čiastku 35 miliónov libier, informovala AFP.

V piatok po úspešnom absolvovaní lekárskej prehliadky by mal na Anfielde podpísať zmluvu. Gravenberch sa stane štvrtou letnou posilou Liverpoolu, ktorý predtým získal Alexisa Mac Allistera, Dominika Szoboszlaia a Watarua Enda. Všetci štyria by mali omladiť stredovú formáciu „The Reds“.

PSG kúpil z Lyonu talentovaného útočníka Barcolu

Útočník Bradley Barcola sa stal novou posilou francúzskeho futbalového majstra Paríža St. Germain, ktorý ho kúpil za 45 miliónov eur z Olympique Lyon. Informovala AFP.

Dvadsaťročný talent podpísal s klubom z Parku princov päťročný kontrakt a stal sa desiatou letnou posilou PSG po Milanovi Škriniarovi, Marcovi Asensiovi, Goncalo Ramosovi, Lee Kang-inovi, Manuelovi Ugartem, Cherovi Ndourovi, Ousmaneovi Dembelem, Lucasovi Hernandezovi a Arnauovi Tenasovi.

„Som veľmi šťastný a naplnený hrdosťou, že budem hrať za veľkoklub, ktorým PSG nepochybne je,“ povedal Barcola.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport