Na hlavný obsah

Hľadáme príčiny toho, čo sa stalo, reaguje na zostup ženskej reprezentácie do 1B-divízie generálna manažérka Kožanová

Za neúspechom vidí aj prehnanú snahu hráčok ukázať sa.

Hľadáme príčiny toho, čo sa stalo, reaguje na zostup ženskej reprezentácie do 1B-divízie generálna manažérka Kožanová
Slovenské hokejistky na MS 2023 v Číne. Foto: www.iihf.com

Slovenské hokejové reprezentantky nesplnili svoj cieľ na turnaji A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta v čínskom Šen-čene, z piatich duelov nezískali ani jeden bod a zostúpili o úroveň nižšie.

Zverenkyne fínskeho trénera Arta Sieppiho strelili dokopy iba štyri góly zo 162 striel na bránku, inkasovali 12-krát a nevyužili ani jednu zo 17 presilových hier. Postupne prehrali s Číňankami, Holanďankami, Nórkami, Dánkami i Rakúšankami. Generálna manažérka ženských reprezentácií SR Ľubomíra Kožanová vidí za neúspechom aj prehnanú snahu hráčok ukázať sa.

„Aj týždeň po návrate na Slovensko sú spomienky na šampionát bolestivé a hľadáme príčiny toho, čo sa stalo. Vieme, že nám chýbali góly,“ uviedla Kožanová pre oficiálny web Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) a k dôvodom nečakaného zostupu uviedla.

„V príprave sme nič nezanedbali, urobili sme maximum. Bolo to vidieť na kondičnej aj silovej pripravenosti hráčok. Bohužiaľ, chýbala lepšia koncovka. Možno zavážil aj fakt, že majstrovstvá boli v auguste, mimo sezóny. Dievčatá nemali v rukách potrebnú rutinu a chceli ju nahradiť zvýšeným úsilím. Paradoxne, prehnané chcenie im zväzovalo ruky.“

Tím bol neskúsený

Slovenskému výberu chýbala talentovaná Nela Lopušanová, ktorá pre nízky vek nemohla na turnaji štartovať. Aj bez nej bol slovenský tím neskúsený, čo podľa Kožanovej mohlo zohrať úlohu.

„Dali sme priestor až štyrom hráčkam spadajúcim do kategórie do 18 rokov. Bola to pre nich obrovská skúsenosť, mohli si vyskúšať atmosféru seniorského šampionátu. Na druhej strane, súperky mohli počítať s vyšším počtom ostrieľaných hokejistiek zo strednej a staršej generácie, ktoré nám chýbali,“ vysvetlila vedúca predstaviteľka ženského hokeja na Slovensku.

Slovenské hokejistky zabojujú o návrat do druhej najnižšej kategórie MS žien na budúcoročnom šampionátu B-skupiny I. divízie v lotyšskej Rige, ktorý sa uskutoční v dňoch 31. marca až 6. apríla 2024.

Vedenie ženského národného tímu vie, na čom bude musieť s hráčkami popracovať. „Potrebujeme pracovať aj na mentálnej stránke, aby sme po inkasovaných góloch nemenili našu hru a nechceli byť všade. Potom prichádzajú chyby. Hráčky si pripustili priveľa tlaku a nemali potrebnú psychickú pohodu,“ myslí si Kožanová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport