Na hlavný obsah

Herca zo známych filmov a seriálov odsúdili za znásilnenie na 30 rokov až doživotie

Zo znásilnenia ho obvinili tri ženy.

Herca zo známych filmov a seriálov odsúdili za znásilnenie na 30 rokov až doživotie
Danny Masterson Foto: TASR/AP

Súd v Los Angeles dnes (7.9.) odsúdil amerického herca Dannyho Mastersona známeho z filmu Yes Man (2008) alebo seriálu Tie roky sedemdesiate (1998) na 30 rokov až doživotie za znásilnenie dvoch žien spred dvadsiatich rokov.

Súdna porota zložená zo siedmich žien a piatich mužov herca už skôr uznala vinným. Zo znásilnenia Mastersona obvinili tri členky scientologickej cirkvi. Podľa poroty herec zneužíval svoje vplyvné postavenie v cirkvi a dve z týchto žien znásilnil. Porota sa nedokázala zhodnúť na tom, či znásilnil aj tretiu ženu.

Sudkyňa Charlaine Olmedová vyniesla rozsudok nad 47-ročným Mastersonom po tom, ako si vypočula výpovede žien o traumách, ktoré prežili, a o utrpení, ktoré im v uplynulých rokoch spôsobili spomienky.

Podľa sudkyne vzal inému človeku hlas a možnosť voľby

Odsúdenie na 30 rokov až doživotie znamená, že odsúdený si môže o podmienečné prepustenie požiadať až po tom, čo si vo väzení odpyká 30 rokov. To však nemusí znamenať, že jeho žiadosti vyhovejú.

„Pán Masterson, viem, že tu sedíte neochvejne presvedčený o svojej nevine, a preto sa nepochybne cítite byť obeťou justičného systému, ktorý vás sklamal,“ povedala Olmedová hercovi pred vynesením rozsudku. „Ale pán Masterson, vy tu nie ste obeťou. Svojimi činmi ste pred dvadsiatimi rokmi vzali inému človeku hlas a možnosť voľby. Tak či onak sa budete musieť so svojimi predchádzajúcimi činmi a ich dôsledkami vyrovnať,“ dodala.

Herec, ktorý je od mája vo väzbe, sedel na súde v obleku. Masterson sledoval ženy bez viditeľnej reakcie, keď hovorili, opísala atmosféru v súdnej sieni AP. Masterson obvinenia vždy popieral.

„Keď si ma znásilnil, okradol si ma,“ povedala jedna z žien, za ktorej znásilnenie bol Masterson odsúdený. „To je to, čo je znásilnenie, krádež ducha,“ dodala. Druhá žena uviedla, že Masterson „neprejavil ani štipku ľútosti nad bolesťou, ktorú spôsobil“.

Úlohu v prípade zohrala aj scientológia

Oba útoky sa odohrali v Mastersonovom dome v Hollywoode v rokoch 2001 až 2003, keď bol na vrchole slávy. Po tom, ako obvinenia vyšli najavo, Mastersona vyhodili zo seriálu Ranč od streamovacej spoločnosti Netflix.

Podľa amerických médií zohrala scientológia v priebehu vypočutia významnú úlohu. Olmedová nechala k výpovedi predvolať odborníkov na cirkevnú problematiku a v súdnej sieni podľa médií panovalo značné napätie medzi súčasnými a bývalými príslušníkmi scientológie. Ženy, ktoré Mastersona zo znásilnenia obvinili, tvrdili, že ich cirkev odrádzala od toho, aby sa obrátili na orgány činné v trestnom konaní.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet