Na hlavný obsah

Štát zmierni finančnú záťaž, odpustí dlhy pre mestá a regióny

Zmierni to tlak vysokých cien energií a inflácie v nasledujúcich rokoch.

Štát zmierni finančnú záťaž, odpustí dlhy pre mestá a regióny
Na ilustračnej snímke peniaze. Foto: RTVS

Štát odpustí mestám, obciam a župám sľúbených 151,8 milióna eur. Ide o výsledok rokovania vlády so zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska, Únie miest Slovenska a združenia SK8, ktoré zastupuje samosprávne kraje. Vláda schválila návrh, aby sa o túto sumu znížili štátne finančné aktíva.

Pôvodne išlo o návratnú finančnú výpomoc pre 1 719 miest a obcí v sume 99,8 milióna eur. Rovnako pre osem vyšších územných celkov v celkovej výške takmer 52,1 milióna eur. V súlade s uznesením vlády z augusta 2020 mala samospráva tieto pôžičky splácať v štyroch rovnomerných splátkach v rokoch 2024, 2025, 2026 a 2027 každoročne do 31. októbra.

Predstavitelia samosprávy sa však obrátili na rezort financií so žiadosťami o odpustenie návratných finančných výpomocí. Argumentovali negatívnym vplyvom vysokých cien energií. Rovnako tiež skokovým rastom inflácie na rozpočty subjektov, ako aj tým, že odpustenie splácania pôžičiek im umožní zostaviť rozpočet na rok 2024 s výhľadom na roky 2025 a 2027 na plnenie základných samosprávnych pôsobností.

Zmierni to dopady vysokých cien energií

„Návrhom na zníženie štátnych finančných aktív sa reaguje na vysoké ceny elektrickej energie a plynu a súvisiacu infláciu implikovanú aj inými geopolitickými faktormi. To najmä vojnovým konfliktom na Ukrajine s cieľom zabezpečenia plnenia základných samosprávnych pôsobností vrátane nových úloh vyplývajúcich zo schválených zákonov,“ uviedol rezort financií. Zároveň sa týmto krokom zmierni tlak vysokých cien energií a inflácie v nasledujúcich rokoch tak, aby subjekty v čo najmenšej miere museli redukovať služby pre obyvateľov.

Hlavnému mestu Bratislava vláda odpustí pôžičku vo výške 9,3 milióna eur. Mestu Košice cez 5,3 milióna eur, a v prípade najmenších obcí na Slovensku ide o pôžičky v sume pár stoviek eur. Napríklad obci Krišľovce v okrese Stropkov štát odpustí pôžičku v sume 397 eur. Obci Michalková v okrese Zvolen pôžičku vo výške 466 eur a obci Valentovce v okrese Medzilaborce finančnú výpomoc v sume 566 eur. Ide o obce so zopár desiatkami obyvateľov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Titulka