Na hlavný obsah

Britská rozviedka varovala pred možnými špiónmi v radoch kandidátov na poslancov

Kontrarozviedka MI5 vydala príslušné varovania ešte v rokoch 2021-22.

Britská rozviedka varovala pred možnými špiónmi v radoch kandidátov na poslancov
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Britská tajná služba MI5 vystríhala vládnucu Konzervatívnu stranu, že dvaja jej kandidáti na poslancov by mohli byť čínskymi špiónmi. Informovala o tom v stredu (13. 9.) agentúra AFP s odvolaním sa na predstaviteľku britskej vlády.

Kontrarozviedka MI5 vydala príslušné varovania ešte v rokoch 2021-22, uviedla konzervatívna politička Maria Caulfieldová, ktorá pôsobí na britskom ministerstve zdravotníctva. Konzervatívna strana podľa nej na túto výstrahu promptne zareagovala a oboch kandidátov na poslancov britského parlamentu stiahla z kandidátky.

Len pred niekoľkými dňami vyšlo najavo, že v marci tohto roku pre podozrenia zo špionáže v prospech Pekingu zatkli jedného poslaneckého asistenta, hoci on sám akúkoľvek vinu poprel.

MI5 konkrétne upozornila na to, že dvaja konzervatívni kandidáti na poslancov mohli byť napojení na sekciu komunistickej strany Číny, ktorá má za úlohu ovplyvňovať globálnu politiku a verejnú mienku. „Bolo jasne deklarované, že predstavujú hrozbu,“ napísal v tejto súvislosti denník The Times.

Konzervatívna strana podľa neho obe podozrivé osoby vyškrtla z kandidátky, ale dôvod tohto kroku im údajne neoznámila. O zvolenie za poslanca sa už ani jeden z nich uchádzať nebude, uistila Caulfieldová.

Kabinet premiéra Rishiho Sunaka je pod tlakom, aby zaujal tvrdší kurz vo vzťahu k Číne. Sunak počas vlaňajšej kandidatúry na post lídra konzervatívcov označil komunistickú Čínu za „hrozbu číslo jeden“, ale po nástupe do premiérskeho úradu svoju rétoriku zmiernil.

Čínska vláda akékoľvek podozrenia zo špionáže voči Británii poprela. „Tvrdenia obviňujúce Čínu z vyvíjania špionážnych aktivít namierených proti Spojenému kráľovstvu považujeme za absolútny výmysel a rezolútne ich odmietame,“ vyhlásila v pondelok (11. 9.) hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí počas tlačovej konferencie v Pekingu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet