Na hlavný obsah

Ukrajine sa podarilo zničiť ruskú protivzdušnú obranu na Krymskom polostrove

Obranný systém, ktorý zničili, má hodnotu viac ako miliardy dolárov.

Ukrajine sa podarilo zničiť ruskú protivzdušnú obranu na Krymskom polostrove
Ilustračná snímka - ruský vrtuľník. Foto: TASR/AP

Ukrajina v noci na štvrtok (14. 9.) zničila ruský systém protivzdušnej obrany neďaleko mesta Jevpatorija na západe Ruskom anektovaného Krymského polostrova. Napísala to agentúra Reuters s odvolaním sa na ukrajinské tajné služby.

Ukrajinské námorníctvo spolu s tajnou službou SBU počas špeciálnej operácie zničilo ruský systém protivzdušnej obrany S-400 Triumf, uviedol s odvolaním sa na svoje zdroje server Ukrajinska pravda.

Ruské ministerstvo obrany predtým oznámilo, že dnes ráno nad Krymom armáda zostrelila 11 ukrajinských dronov. Obyvatelia Jevpatorije na sociálnych sieťach uviedli, že okolo 05:40 miestneho času (04:40 SELČ) počuli silný výbuch, pričom telegramový kanál Krymský vietor zverejnil tiež video, na ktorom na obzore stúpa stĺp hustého dymu.

Triumf zneškodnili strelami Neptún

Ukrajinské drony najprv podľa ukrajinských médií zneškodnili radary a antény ruského systému. Námorníctvo potom „oslepený“ Triumf zasiahlo dvoma protilodnými strelami Neptún, ktoré sa používajú aj na útok na pozemné ciele.

Zničený systém S-400 Triumf, ktorý Rusko používa od roku 2007, má podľa ukrajinských médií hodnotu 1,2 miliardy dolárov (zhruba 1,12 miliardy eur).

Vyrába ho ruská zbrojovka Almaz-Antej a je určený na obranu proti strategickému a taktickému letectvu protivníka, proti útoku balistických rakiet a nadzvukových bojových prostriedkov. Systém je podľa výrobcu schopný zasahovať ciele do vzdialenosti 400 kilometrov a vo výške niekoľkých metrov až niekoľkých desiatok kilometrov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet