Na hlavný obsah

Niektorí seniori stále nedostali rodičovský dôchodok. Poisťovňa má čas na rozhodnutie do konca septembra

Tých, ktorí naň majú nárok ubezpečuje, že peniaze dostanú.

Niektorí seniori stále nedostali rodičovský dôchodok. Poisťovňa má čas na rozhodnutie do konca septembra
Ilustračná snímka rúk seniora. Foto: RTVS

Niektorí seniori stále čakajú na vyplatenie rodičovského dôchodku. Sociálna poisťovňa ho vypláca už takmer pol roka. Tých, ktorí naň majú nárok ubezpečuje, že peniaze dostanú. Termín na rozhodnutie má poisťovňa do konca septembra.

Rodičovský dôchodok vyplatila Sociálna poisťovňa už viac ako 850 000 seniorom. Elena je matka šiestich pracujúcich detí, peniaze dostala len za jednu dcéru. Dôvod zisťovala aj v pobočke Sociálnej poisťovne.

„Všetky rodné listy detí som zobrala a sme tam boli. Všetko sme tam podávali, no a som štyrikrát volala a nič mi neprišlo. Tak povedali, že áno, pracuje sa na tom, lebo na ministerstve neboli deti udané, ja neviem,“ vysvetlila poberateľka rodičovského dôchodku Elena.

„Mohol nastať napríklad nesúlad v registri fyzických osôb. V prípade komplikovanejších prípadov nám tieto prípady vypadli na takzvané ručné spracovanie. A v tejto chvíli môžeme povedať, že ostalo niekoľko posledných 100 prípadov, ktoré ešte posudzujeme,“ priblížil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Ľubomíra Hulínová:

Komu rodičovský dôchodok uzná, musí Sociálna poisťovňa rozhodnúť do konca septembra. Oznamuje to len tým seniorom, ktorým nárok vznikne. V takom prípade sa nemusia obávať, že by o dôchodok prišli. „Môže sa stať, že ho dostane o niekoľko týždňov alebo mesiacov neskôr,“ dodal Kontúr.

Problém môžu mať niektorí rodičia

Problém s neskorším vyplácaním môžu mať aj rodičia, ktorých deti pracujú v silových zložkách. O ich zahrnutí do nároku štát rozhodol neskôr. „Môj syn pracuje vo finančnej správe ako colník. Koniec mesiaca sa blíži, tak dúfame, že to vyjde,“ povedal predseda krajskej Jednoty dôchodcov Slovenska (JDS) Košice Ján Butala.

V prípade problémov môže senior navštíviť pobočku Sociálnej poisťovne. Mnohí sa obrátili aj na regionálne JDS. „Jednota dôchodcov v tomto pomáha, či už okresní alebo aj krajskí predsedovia usmerňujú,“ vysvetlil ekonóm Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík Martin Halás.

Rodičovské dôchodky podľa neho seniori vítajú, upozorňujú však, že nepomáhajú tým najchudobnejším. „Od začiatku sme teda poukazovali na to, že je to určené pre tých seniorov, ktorých detí dobre zarábajú a ktoré pritom aj viac pomáhajú tým seniorom v rámci tej rodinnej solidarity,“ dodal Halás.

Od januára budúceho roka bude rodičovský dôchodok Sociálna poisťovňa vyplácať každý mesiac. Maximálna suma pre jedného penzistu je 23,50 eura.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika