Na hlavný obsah

Ulice latinskoamerických miest zaplavili tisícky zelených šatiek, ľudia demonštrovali za právo na interrupcie

Aktivisti vyšli do ulíc v Mexiku, Argentíne či Ekvádore.

Ulice latinskoamerických miest zaplavili tisícky zelených šatiek, ľudia demonštrovali za právo na interrupcie
Ulice latinskoamerických miest zaplavili tisícky zelených šatiek. Foto: RTVS

Ulice latinskoamerických miest zaplavili tisícky zelených šatiek. Ide o symbol boja za legalizáciu umelého prerušenia tehotenstva. Aktivisti vyšli do ulíc počas Medzinárodného dňa bezpečných interrupcií v Mexiku, Argentíne či Ekvádore.

V Mexiku žiadali prijatie zákona, ktorý bude upravovať podmienky takéhoto zákroku. V Argentíne sa obávajú, že by sa interrupcia opäť mohla stať nelegálnou.

„Moje telo je moje, ja o ňom rozhodujem a som svoja!“ aj takéto heslá sa počas Medzinárodného dňa bezpečných interrupcií niesli v uliciach mexického hlavného mesta. V krajine, kde ženám za podstúpenie umelého prerušenia tehotenstva ešte minulý mesiac hrozilo väzenie, je dnes situácia celkom iná.

Mexický najvyšší súd na začiatku septembra zrušil federálny zákon, ktorý interrupcie kriminalizoval. Vydláždil tým cestu zdravotníctvu, aby zabezpečilo ich dostupnosť.

„Potrebujeme, aby vláda vynaložila viac peňazí na pomoc ženám. Potrebujeme viac školení o bezpečnom sexe. Tehotenstvo nie je iba problémom žien. Týka sa párov, spoločnosti a vláda si v týchto otázkach musí plniť svoje povinnosti,“ priblížila zamestnankyňa Autonómnej univerzity v Mexiku Maria De Lourdes Sea Rosalesová.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Petra Vrablicová:

Aktivisti očakávajú federálny zákon

Z 32 mexických štátov zatiaľ interrupciu vyňalo z trestného zákonníka iba dvanásť. Aktivisti očakávajú, že kongres vypracuje federálny zákon, ktorý by interrupcie legalizoval.

„Kongres musí zrušiť kvalifikáciu interrupcie ako trestného činu. Je to veľká príležitosť nielen na úpravu trestného zákona, ale aj na zmeny v zákone o zdravotníctve,“ uviedla zástupkyňa riaditeľa skupiny pre práva na reprodukciu Isabel Fulda.

Dôležité sú otázky o podmienkach vykonávania takýchto zákrokov, teda kedy a ako je ich možné vykonať. „V týchto chvíľach sa dejú dôležité spoločenské zmeny. Že budeme hovoriť nielen o interrupciách, ale aj o vzdelávaní zdravotníkov či o náchylnosti spoločnosti odsudzovať ženy,“ dodala Fulda.

Čo sa v Mexiku pomaly stáva skutočnosťou si musia aktivisti v iných latinskoamerických štátoch ešte len vydobyť. Vo väčšine z nich platia zákony, ktoré viac-menej uznávajú právo na interrupciu iba v prípade znásilnenia alebo v záujme zachovania zdravia matky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet