Na hlavný obsah

V Pobaltských štátoch zavreli pre hrozby bombou mnohé školy. Zahltili ich výhražné e-maily v ruštine

Vyhrážky zaslali do škôl v Estónsku, Lotyšsku aj Litve.

V Pobaltských štátoch zavreli pre hrozby bombou mnohé školy. Zahltili ich výhražné e-maily v ruštine
Ilustračná snímka prázdnej triedy. Foto: Unsplash

Kvôli hrozbám bombou zaslaným e-mailom do škôl a škôlok bola v posledných dňoch zrušená výučba na mnohých školách naprieč Pobaltím. Už vo štvrtok (12.10.) preto bola uzavretá väčšina škôl v estónskom Tarte. Len litovské školy dnes dostali vyše 750 takýchto e-mailov a ďalšie prichádzajú. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Šéf litovskej polície Renát Pozela povedal, že „koordinovaný hromadný útok“ v krajine sa začal vo štvrtok večer. Stovky e-mailov boli zaslané zo serveru v Európskej únii. Väčšina odkazov bola v ruštine a niektoré mali politický obsah, povedal Pozela.

V Estónsku sa vlna výhražných e-mailov začala už v stredu (11.10.) večer. V dôsledku toho zostala vo štvrtok uzavretá väčšina škôl v druhom najväčšom estónskom meste Tartu. Hoci stovkám detí v Litve, Lotyšsku a Estónsku bolo povedané, aby kvôli bombovým hrozbám nechodili do školy, litovská ministerka vnútra Agné Bilotaitéová uviedla, že zrejme nehrozí žiadne nebezpečenstvo.

„Účelom týchto falošných správ je vyvolať paniku,“ povedala Bilotaitéová a zdôraznila, že „netreba panikáriť“.

V Lotyšsku ich označili za hrozby nízkeho rizika

Hovorkyňa litovskej bezpečnostnej služby Aurelija Vernickaitéová povedala, že odkazy, ktoré sa objavili v troch pobaltských krajinách, boli pravdepodobne zaslané „z iniciatívy nepriateľských štátov“. Ich cieľom bolo „narušiť a destabilizovať prácu inštitúcií a zvýšiť nedôveru“, povedala agentúre BNS. „Pretože geopolitické napätie rastie, Litva a ďalšie baltské štáty sú trvalým cieľom informácií a kybernetických útokov nepriateľských štátov,“ dodala hovorkyňa.

AP pripomína, že pobaltské štáty patria medzi najhlasnejších európskych kritikov Ruska a jeho prezidenta Vladimira Putina.

V Lotyšsku úrady e-maily vyhodnotili ako hrozby nízkeho stupňa a ako cielenú kriminálnu akciu zameranú na destabilizáciu spoločnosti a fungovanie úradov. Školy a škôlky boli vyzvané, aby zostali otvorené.

Mnohé z nich sa rozhodli preventívne zrušiť vyučovanie na niekoľko dní, uviedla BNS. Podľa tejto agentúry sa lotyšské úrady domnievajú, že odosielateľom výhražných e-mailov je jedna a tá istá osoba, ktorá je aktívna už zhruba rok a poslala podobné hrozby rôznym organizáciám.

Lotyšské a estónske úrady uviedli, že sú vo vzájomnom kontakte. Lotyšskí vyšetrovatelia spolupracujú tiež so Spojenými štátmi a Poľskom, odkiaľ boli predtým hlásené podobné nepriateľské aktivity, napísala BNS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet