Na hlavný obsah

Sopka na ruskej Kamčatke začala chrliť dym. Stĺp popola siaha až do výšky desiatich kilometrov

Pre leteckú dopravu platí červený poplach.

Sopka na ruskej Kamčatke začala chrliť dym. Stĺp popola siaha až do výšky desiatich kilometrov
Erupcia sopky Kľučevskaja na Kamčatke. Foto: TASR/AP

Sopka Kľučevskaja na ruskom polostrove Kamčatka vychrlila v stredu (1. 11.) ráno stĺp popola do výšky až desiatich kilometrov nad hladinou mora, uviedla agentúra Interfax s odvolaním sa na kamčatskú pobočku ministerstva pre mimoriadne situácie.

Pre leteckú dopravu v mieste platí „červený poplach“, teda najnaliehavejšia výstraha nabádajúca vyhnúť sa nebezpečenstvu v podobe oblaku sopečného popola.

„Oblak popola sa šíri juhovýchodným smerom k Tichému oceánu. Na ceste má dedinu Nikolskoje. Nie je vylúčené, že tam môže padať menšie množstvo popola.

Kľučevskaja počas utorka (31. 10.) chrlila popol štyrikrát, a to až do desaťkilometrovej výšky. Popol padal aj do dvoch obcí – Lazo a Atlasovo. Úrady varovali miestnych obyvateľov a turistov, aby sa k sopke pre erupcie nepribližovali.

Sopečný polostrov

Úrady v stredu tiež uzavreli škôlky, školy a cesty. Jedinú významnú cestu v oblasti spájajúcu dedinu Usť-Kamčatsk s dedinou Kľuči a ďalšími obcami na juhu polostrova podľa agentúry TASS zavalil tok bahna v dôsledku erupcií.

Cesta vedie niekoľko desiatok kilometrov severne od vrcholu vulkánu. Kľuči s populáciou 4 500 ľudí od neho leží 30 kilometrov.

Kamčatka, ktorá leží v severozápadnom cípe Tichého oceánu, patrí k najaktívnejším seizmickým oblastiam sveta. Na polostrove je okolo 200 sopiek, z ktorých je 29 činných.

Najvyššia z nich, Kľučevskaja, dosahuje výšku 4 750 metrov. Mohutný vulkán patriaci k najaktívnejším sopkám na Zemi sa nachádza asi 360 kilometrov od krajského centra, Petropavlovska-Kamčatského.

Posledná aktivita sopky sa začala tento rok v júni, píšu ruské médiá. Sopka niekoľko posledných týždňov pravidelne chrlí oblaky popola, niekedy aj niekoľkokrát denne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet