Na hlavný obsah

Kandidát na šéfa policajnej inšpekcie B. Zurian počas vypočúvania vyhlásil, že verí, že Lučanského zavraždili

Opozícia jeho nomináciu odmieta.

Kandidát na šéfa policajnej inšpekcie B. Zurian počas vypočúvania vyhlásil, že verí, že Lučanského zavraždili
Šéf ÚIS Branislav Zurian (vpravo) a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok. Foto: TASR/Martin Baumann

V parlamente sa rozhoduje o novom vedení policajnej inšpekcie. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok na tento post nominoval bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Branislava Zuriana.

Vo výbore pre obranu a bezpečnosť je jeho verejné vypočutie. Zurian v minulosti čelil obvineniu zo zneužitia právomoci a vynášania informácií. Opozícia ho preto odmieta podporiť.

V úvode vypočúvania vystúpil minister Matúš Šutaj Eštok a vyhlásil, že jeho nominant spĺňa všetky zákonné podmienky, aby viedol Úrad inšpekčnej služby. Zuriana pozná iba tri týždne, konkrétne dôvody prečo si ho vybral nespomenul, uviedol, že ho považuje za dobrého kandidáta a vybral si ho pre jeho morálny profil.

Následne sa k slovu dostal samotný kandidát. Zurian okrem svojej minulosti hovoril aj o svojich víziách. Vyhlásil, že chce, aby úrad pôsobil otvorene, aby sa ho slušní policajti nemuseli báť, naopak, aby sa ho báli tí, ktorí sa spreneverili svojmu poslaniu. Dodal, že chce presadiť, aby bol úrad zákonný, otvorený a dôveryhodný.

Nový vyšetrovací tím

O Zurianovi sa hovorilo ako o blízkom človeku bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského. Počas vypočúvania vyhlásil, že je presvedčený, že Lučanského zabili, napriek tomu, že výsledky vyšetrovania hovoria o samovražde.

Bezpečnostnú previerku zatiaľ nemá, ale uviedol, že o ňu plánuje požiadať. Vyjadril sa aj k postaveniu tzv. čurillovcov mimo služby. Vyhlásil, že všetci stíhaní policajti sú postavení mimo služby.

Vojnu v polícii chce Zurian riešiť vytvorením nového vyšetrovacieho tímu. Išlo by o jeden z prvých krokov, ktoré by podnikol ako nový šéf policajnej inšpekcie.

Zurian čelil kritike opozície. Tá neverí, že jeho pôsobenie na inšpekcii bude férové a nezávislé. Opoziční poslanci sa v rámci vypočúvania Zuriana pýtali aj na jeho vzťahy s rôznymi ľuďmi, napríklad s expolicajtom Jánom Kaľavským, podnikateľom Petrom Koščom, exšéfom SIS Vladimírom Pčolinským, ale aj s bývalou ministerkou vnútra Denisou Sakovou.

Otázky vyvolal aj Zurianov životopis, v ktorom sa objavila zásadná chyba v súvislosti s jeho profesijným životom a pôsobenia na Kriminálnom úrade finančnej správy.

Zurian chybu obhajoval tým, že životopis písal na mobilnom telefóne na skale počas vysokohorskej turistiky, keďže je známy aj ako vysokohorský nosič. Opozičným poslancom jeho vysvetlenie však nestačilo a vzniesli podozrenie, že si životopis nepísal sám.

Vypočúvania sa zúčastňujú členovia brannobezpečnostného výboru, ktorý vedie poslanec NR SR Tibor Gašpar (Smer-SD). Okrem nich je prítomný aj minister vnútra a jeho štátna tajomníčka Lucia Kurillovská, ale aj médiá a verejnosť.

Zurianova minulosť

Opoziční poslanci sa Zuriana pýtali aj na jeho minulosť. V Policajnom zbore pôsobí od roku 1996 a podieľal sa napríklad aj na vyšetrovaní Mikuláša Černáka. Od roku 2019 riadil NAKA, na tento post ho obsadil bývalý policajný prezident Milan Lučanský.

V roku 2021 Zurian na vlastnú žiadosť odišiel z Policajného zboru (PZ), prekvapilo to aj vtedajšieho šéfa PZ Petra Kovaríka, ktorý bol nominantom ministra vnútra Romana Mikulca (vtedajšie OĽANO). Ten vtedy hovoril o tom, že NAKA pod Zurianovým vedením dosahovala vynikajúce výsledky.

V tom čase v roku 2021 Zuriana vyšetrovala policajná inšpekcia, tá voči nemu vzniesla aj obvinenie. Trestne ho stíhali za zločiny, ktoré sa týkali ohrozovania dôvernej a vyhradenej skutočnosti, ako aj zneužívania právomoci verejného činiteľa.

Branislav Zurian podal sťažnosť, prokurátorka generálnej prokuratúry uviedla, že toto obvinenie bolo nezákonné a zrušili ho. Zurian v tom čase odišiel do zahraničia zdržiaval sa najmä v Bielorusku.

Opozícia ho odmieta na poste podporiť, ale koalícia má v 11-člennom výbore väčšinu, takže môžeme očakávať, že ho do funkcie schvália. Následne jeho nominácia poputuje na schválenie vláde.

Vypočúvanie Branislava Zuriana v Národnej rade SR sleduje redaktorka Nina Janešíková:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko