Žilina ako prvá na Slovensku zakázala hromadný predaj živých kaprov na pozemkoch mesta. Samospráva sa rozhodla podstúpiť tento krok z humánnych dôvodov. Predajcovia majú výhrady. Predaj živých kaprov pred Vianocami je téma, ktorá už roky rozdeľuje ľudí na dva tábory.
„Je to skôr humánny krok. Ide nám o elimináciu stresu zvierat od momentu, kedy prichádzajú priamo k zákazníkovi. Je to masový predaj, zvlášť v predvianočnom období,“ uviedla hovorkyňa mesta Žilina Katarína Gazdíková.
Zákazu predaja kaprov sa v relácii Správy RTVS z regiónov venoval redaktor Martin Do:
Občianske združenie (OZ) Humánny pokrok hovorí, že hlavným problémom s predajom živých rýb je ich doprava zákazníkmi domov i následne usmrtenie.
„To, čo na Slovensku potrebujeme, je zabezpečiť, aby ľudia nenosili domov v igelitových taškách, kde sa dusia, nedržali ich v chlórovej vode, ktorá im leptá žiabre. Nezabíjali ich tlčením tupými predmetmi či odrezávaním hlavy pri plnom vedomí,“ vysvetlil Martin Smrek z OZ Humánny pokrok.
Keďže sa k iniciatíve pripájajú aj obchodné reťazce, čerstvého kapra si Žilinčania budú musieť zájsť kúpiť k celoročným predajcom rýb. Tí však nárast predajov neočakávajú.
„Tento rok bojujú za to, aby sa ryba nepredávala ambulantne v meste, možno na budúci rok prídu ku nám a budú požadovať, aby sme aj my s tým prestali. Predaj aj spracovanie rýb sa riadi zákonmi a predpismi,“ dodal chovateľ a predajca rýb Radoslav Káčerík.
Členovia združenia chovateľov rýb súhlasia, že s rybou by sa malo zaobchádzať humánne. Poukazujú však na to, že takáto iniciatíva by mohla výrazne znížiť predaj slovenských rýb, keďže občan bude mať jednoduchšie kúpiť si mrazenú a dovezenú rybu.