Na hlavný obsah

Moskva si pre rozšírenie českých sankcií predvolala zástupcu veľvyslanca v Rusku

Dala tak najavo svoj nesúhlas s nedávnymi krokmi českej vlády.

Moskva si pre rozšírenie českých sankcií predvolala zástupcu veľvyslanca v Rusku
Ilustračný obrázok - Pohľad na Veľký Kremeľský palác v Moskve. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ruské ministerstvo zahraničia si v piatok (17. 11.) predvolalo zástupcu veľvyslanca v Rusku Jiřího Čisteckého. Chce tak dať najavo svoj nesúhlas s pridaním ruského podniku spravujúceho nehnuteľnosti na český sankčný zoznam. S odvolaním sa na sobotné (18. 11.) vyjadrenie ruského ministerstva zahraničia to uviedla agentúra TASS.

„Môžeme potvrdiť, že nášho chargé d ‚affaires pozvali 17. novembra na ruské ministerstvo zahraničia. Detaily a obsah rokovania nebude česká diplomacia komentovať, „oznámilo české ministerstvo zahraničných vecí.

Veľvyslancom v Rusku je oficiálne Vítězslav Pivoňka, ktorý ale už niekoľko mesiacov pobýva v Česku. Diplomat Čistecký v Moskve pôsobí ako zástupca veľvyslanca.

Pridanie ruského podniku Goszagransobnost na zoznam schválila v stredu (15. 11.) česká vláda. Rozhodla tým tiež o zmrazení jeho majetku v Česku. Moskva to v sobotnom vyhlásení označila za právnu svojvôľu.

„Diplomatovi tlmočili dôrazný nesúhlas v súvislosti s rozhodnutím českej vlády z 15. novembra o pridaní podniku Goszagransobnost na český sankčný zoznam,“ stojí vo vyhlásení ruského ministerstva. „Bolo jasne dané najavo, že podobná právna svojvôľa je neprípustná,“ uviedlo tiež ministerstvo.

Zmrazenie ruského majetku v ČR je súlade so zákonom

Už skôr Moskva slovami prezidentovho hovorcu Dmitrija Peskova označila krok českej diplomacie za nezákonný. Minister zahraničia Ján Lipavský však tento týždeň uviedol, že zmrazenie ruského majetku v ČR je v súlade so sankčným zákonom.

Ruské ministerstvo zahraničia v sobotu tiež zopakovalo skoršie varovanie Moskvy, že ruská strana bude na rozhodnutie Prahy reagovať. „Ruská strana použije všetky prostriedky vrátane toho, že podnikne odvetné kroky vo vzťahu k českým aktívam v Rusku,“ stojí vo vyhlásení.

Podľa štvrtkového (16. 11.) vyjadrenia Lipavského ale Česko nemá v Rusku žiadny objekt, ktorý by bol čisto vo vlastníctve Českej republiky a nemal ďalšiu formu úpravy fungovania. Česko má v Rusku zastupiteľský úrad a Český dom, čo sú objekty upravené medzinárodnými zmluvami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet