Na hlavný obsah

Rusko zaradilo The Moscow Times medzi zahraničných agentov. Údajne formujú negatívny obraz o krajine

Webové stránky novín zablokoval úrad dohľadu nad médiami.

Rusko zaradilo The Moscow Times medzi zahraničných agentov. Údajne formujú negatívny obraz o krajine
Noviny The Moscow Times na stole v kaviarni na letisku v Moskve. Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo online noviny The Moscow Times na zoznam zahraničných agentov. Noviny prinášajú spravodajstvo v ruskom i anglickom jazyku. V piatok (17. 11.) večer to oznámili samotné noviny, v sobotu (18. 11.) o tom informovala agentúra Reuters.

Rezort spravodlivosti uviedol vo vyhlásení, ktoré zverejnili ruské médiá, že noviny The Moscow Times šíria nepresné informácie o rozhodnutiach ruských úradov a formujú tak negatívny obraz o Rusku.

The Moscow Times na svojej webovej stránke reagovali, že zákon o zahraničných agentoch je v posledných rokoch „neprimerane využívaný“ proti nezávislým novinárom, aktivistom a mimovládnym organizáciám.

„Zoznam zahraničných agentov ministerstva spravodlivosti radí anglické a ruskojazyčné vydania The Moscow Times, ako aj ich stránky na sociálnych sieťach, medzi subjekty podliehajúce obmedzeniam,“ uvádzajú The Moscow Times.

Webové stránky novín pritom v Rusku už zablokoval ruský úrad pre dohľad nad médiami Roskomnadzor. Organizácie, médiá i osoby, ktoré Rusko zaradí medzi zahraničných agentov musia čeliť viacerým opatreniam vrátane zvýšeného dohľadu nad ich financiami.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet