Na hlavný obsah

Česká parlamentná delegácia pricestovala do Kyjeva. Hneď po príchode museli pre letecký poplach odísť do úkrytu

V Kyjeve prebehol ruský dronový útok.

Česká parlamentná delegácia pricestovala do Kyjeva. Hneď po príchode museli pre letecký poplach odísť do úkrytu
Na snímke Markéta Pekarová Adamová a Miloš Vystrčil. Foto: TASR/Barbora Vizváryová

Predsedníčka Poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a predseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) dnes (25. 11.) ráno dorazili do Kyjeva.

Spoločne so šéfmi parlamentov ďalších európskych krajín sa stretnú s prezidentom Volodymyrom Zelenským a predsedom ukrajinského zákonodarného zboru Ruslanom Stefančukom. Pre pretrvávajúci letecký poplach českí politici rovno z vlakovej stanice zamierili do hotelového krytu.

Kyjev krátko pred príchodom českej parlamentnej delegácie zažil intenzívny ruský dronový útok. Podľa starostu ukrajinskej metropoly Vitalija Klička pri ňom utrpelo zranenia niekoľko ľudí vrátane 11-ročného dieťaťa. Zasiahnutých bolo niekoľko budov, jedna vo štvrti neďaleko stanice, na ktorú českí politici dorazili.

Predsedovia prišli na jednodňovú návštevu

Predsedovia oboch komôr českého parlamentu prišli do ukrajinskej metropoly v čase, keď sa vedenie krajiny snaží presvedčiť Európsku úniu, aby do konca roka oficiálne začala rozhovory o ukrajinskom vstupe do európskeho bloku.

Českí politici to podporujú, únia ale v tejto otázke nie je jednotná. Ukrajina tiež rok a trištvrte od začiatku ruskej agresie usiluje o to, aby európski spojenci pred ťažkými zimnými mesiacmi nepoľavovali v dodávkach zbraní.

Očakáva sa, že českí predstavitelia rovnako ako zástupcovia parlamentov Belgicka, Fínska, Írska, Poľska či Estónska dajú najavo ochotu ďalej Ukrajinu podporovať v obrane proti Rusku.

Jednodňová návšteva je načasovaná na termín, keď si Ukrajina pripomína obete hladomoru, ktorý vyvrcholil pred 90 rokmi. Podľa historikov mu padlo za obeť až niekoľko miliónov Ukrajincov. Obe komory českého parlamentu vlani označili tento hladomor za genocídu vyvolanú sovietskym stalinským režimom.

Pekarová Adamová a Vystrčil sa majú tiež stretnúť s predstaviteľmi Krymských Tatárov, ktorí po obsadení ukrajinského polostrova Ruskom čelia útlaku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet