Na hlavný obsah

Hlinené dukáty pomáhajú nielen ľuďom bez domov, ale aj seniorom či rodičom samoživiteľom

Chudobných ľudí je podľa charity stále viac.

Hlinené dukáty pomáhajú nielen ľuďom bez domov, ale aj seniorom či rodičom samoživiteľom
Hlinené dukáty zo zbierky Slovenskej katolíckej charity. Foto: RTVS

Hlinené dukáty zo zbierky Slovenskej katolíckej charity slúžia vo vybraných mestách ako platidlo pre ľudí bez domova. Tento rok zbierka podporí aj seniorov, zdravotne znevýhodnených či rodičov samoživiteľov. Vlani pomohla charita viac ako 69-tisíc ľuďom.

Dominika Bundilová sa ako mama samoživiteľka dostala do finančných problémov. Dlho sa nevedela, aj kvôli zdravotným dôvodom zamestnať.

„Charita bola miestom, kde som mohla kedykoľvek prísť. Bola som v ťažkej situácii, pomohli mi nájsť robotu, s oblečením, so stravou, obuvou, pomôckami do školy, aj finančne,“ priznala príjemkyňa pomoci Slovenskej katolíckej charity Dominika Bundilová.

Marko z Vyšného Slavkova je hluchonemý. Už 8 rokov jeho pobyt v Dome charitas sv. Vincenta de Paul platia z výťažku zo zbierok.

Dukátovej zbierke sa v Správach RTVS venovali redaktorky RTVS Marie Balážová Melníková a Natália Dvoranová:

„Je tu od roku 2015. Má veľmi nízky dôchodok 305 eur. Musí mu zostať 67 eur ako životné minimum, ostatok musíme doplatiť my ako charita,“ uviedla riaditeľka Domu charitas sv. Vincenta de Paul vo Vyšnom Slavkove Marcela Pivovarníčková. „Je rád, že je s nami, že tu môže byť,” dodala riaditeľka.

Chudobných ľudí je stále viac

Chudobných ľudí je podľa Katolíckej charity stále viac. Pomáha im aj zbierka Hlinený dukát.

„Hodnota samotného dukáta je 1 euro. Človek bez domova si ho vie vymeniť za rýchle občerstvenie v stánkoch, alebo môže prísť priamo na charitu, kde mu poskytnú potravinový balíček. Je tam možnosť oprať si oblečenie alebo sa osprchovať,“ upresnila vedúca komunikácie Slovenskej katolíckej charity Monika Molnárová.

„Je to môj prvý rok a rozhodol som sa byť dobrovoľníkom. Momentálne je na Slovensku potreba pomôcť. Myslím si, že myšlienka platidla je veľmi nápaditá,“ povedal dobrovoľník zbierky Hlinený dukát Maroš Ryba.

Hlinený dukát pôvodne vznikol pre ľudí bez domova. Tento rok robí charita prvýkrát finančnú zbierku, z ktorej peniaze použije na pomoc všetkým, ktorí ju budú potrebovať.

„Snažíme sa prostredníctvom nej získať finančné prostriedky na pomoc ľuďom v núdzi, či už sú to rodičia samoživitelia, zdravotne znevýhodnení alebo seniori, ktorí sa nachádzajú v 346 zariadeniach charity po celom Slovensku,“ dodala Molnárová.

Dobrovoľníci vyrazia s pokladničkami do miest a nákupných centier v stredu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko