Na hlavný obsah

Člena americkej extrémistickej organizácie Proud Boys odsúdili za útok na Kapitol

Pri nepokojoch v roku 2021 prišlo o život päť ľudí.

Člena americkej extrémistickej organizácie Proud Boys odsúdili za útok na Kapitol
Časť vyhlásenia ministerstva spravodlivosti o skutočnostiach k žalobe a zatykači na Christophera Worrella. Foto: TASR/AP

Člen americkej extrémistickej organizácie Proud Boys Christopher Worrell vo štvrtok (4. 1.) odsúdili na desať rokov väzenia za útok na Kapitol zo 6. januára 2021. Usvedčili ho už v roku 2021. Podarilo sa mu však ujsť a vyhnúť sa udeleniu trestu. Informovala o tom agentúra AP.

Worrela (52) zadržali ešte v marci 2021 a v tom istom roku ho uznali za vinného z útoku korenistým sprejom na policajtov počas nepokojov. Neskôr mu väzbu zmenili na domáce väzenie. V lete 2023 sa však nedostavil na pojednávanie, na ktorom mu mali udeliť trest.

Našli ho o šesť týždňov neskôr a na päť dní ho hospitalizovali pre údajné predávkovanie sa opioidmi, pripomína AP. Obžaloba však tvrdí, že svoj stav len predstieral s cieľom opätovne oddialiť rozsudok.

Má obavy o svoj život

Worrel, ktorý trpí ojedinelou formou lymfómu, vo štvrtok na súde vyjadril obavy o svoj život v spojitosti s liečbou počas dlhodobého pobytu vo väzení, píše AP. Takisto poprel, že predávkovanie sa predstieral.

Obžaloba preňho žiadala 14-ročný trest odňatia. Tiež tvrdila, že sa dopustil klamstva ako svedok, keď uviedol, že sprej použil voči ďalším účastníkom nepokojov. Obhajoba uviedla, že sprej a ďalšie vybavenie si kúpil na vlastnú ochranu.

Sudca Royce Lamberth pripomenul, že Worrellove sťažnosti a reakcie boli príčinou reforiem v systéme. Takisto chce podľa svojich slov zaručiť, aby tento odsúdený mal vo väzení k dispozícii primeranú liečbu svojho ochorenia. Worrell si však podľa sudcu za svoje činy zasluhuje trest.

Pri nepokojoch sídle amerického Kongresu vo Washingtone prišlo o život päť ľudí a desiatky utrpeli zranenia. V spojitosti s týmto útokom bolo obvinených viac ako 1 100 ľudí.

Bývalý vodca Proud Boys Henry „Enrique“ Tarrio vlani v septembri odsúdený na 22 rokov väzenia, čo najprísnejší trest, aký bol doteraz v spojitosti s nepokojmi z januára 2021 udelený.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet