Na hlavný obsah

Majitelia pohrebnej služby rozosielali pozostalým falošný popol, desiatky tiel nechali rozkladať

Vyšetrovatelia, objavili telá v rôznom štádiu rozkladu.

Majitelia pohrebnej služby rozosielali pozostalým falošný popol, desiatky tiel nechali rozkladať
Ilustračná snímka urny s popolom. Foto: TASR/Milan Kapusta

Majitelia pohrebnej služby v americkom štáte Colorado nechali bez kremácie ležať desiatky tiel a pozostalým rozosielali falošný popol. Manželský pár, ktorého činnosť odhalili úrady vlani, obžalovali z viacerých trestných činov. Napísala to agentúra AP, podľa ktorej Colorado rieši problém s nedostatočnou kontrolou podnikateľov v pohrebníctve.

Jon a Carie Hallfordovci podľa obžaloby nahromadili takmer 200 tiel v nevyužívanej budove. Keď do nej vlani na jeseň vstúpili vyšetrovatelia, objavili telá v rôznom štádiu rozkladu, niektoré plné červov. Niektoré patrili ľuďom, ktorí zomreli v roku 2019, ďalšie v neskorších rokoch. Podlaha budovy bola podľa médií pokrytá tekutinami z rozkladajúcich sa tiel.

Manželov obvinili z toho, že nedovolene nakladali s telami, falšovali pohrebné záznamy a rozosielali pozostalým falošný popol, ktorý príbuzní zosnulých nevedomky ukladali na cintoríny alebo rozptyľovali. Pozostalých podľa AP správa o osude tiel svojich blízkych často úplne zdrvila.

Halfordovci podľa vyšetrovateľov investovali peniaze získané za pohrebné služby do kryptomien. Kúpili si za ne dva vozidlá v celkovej hodnote 120-tisíc dolárov (cez 110-tisíc eur) alebo vyrazili na večeru do Las Vegas, kde minuli 1 500 dolárov (1 383 eur). K obvineniam by sa mali na súde vyjadriť vo štvrtok (21. 3.).

V Colorade nejde o prvý prípad nelegálneho zneužitia pohrebných služieb. Iná pohrebná služba v rokoch 2010 až 2018 predávala časti tiel nebožtíkov. Majiteľa ďalšej spoločnosti zase začiatkom marca obvinili z toho, že uchovával nespálené telo mŕtvej ženy. Policajti u neho našli tiež 30 pozostatkov tiel, ktoré už mali prejsť kremáciou.

Colorado má podľa AP zo všetkých amerických štátov najvoľnejšie pravidlá pre prevádzku pohrebných ústavov. Ich majitelia získavajú licencie bez splnenia osobitných požiadaviek bežných v iných štátoch. Úrady nevykonávajú inde bežné pravidelné kontroly. Coloradskí zákonodarcovia preto vo svetle aktuálnych kriminálnych prípadov pripravujú zmeny v legislatíve.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet