Na hlavný obsah

Slováci odnesú vzácny dar pápežovi Františkovi. Čakajú ich tisíce kilometrov na motorkách

Motorkári chcú kopírovať cyrilo-metodskú cestu.

Slováci odnesú vzácny dar pápežovi Františkovi. Čakajú ich tisíce kilometrov na motorkách
Skupinu motorkárov čaká dlhá cesta až k pápežovi. Foto: RTVS

Osem motorkárov zo Slovenska začalo svoju púť do Ríma. Vezú taliansky preklad Proglasu, ktorý na budúci týždeň dostane ako dar pápež František.

Ešte predtým ho v rímskej Bazilike Panny Márie odovzdajú slovenským biskupom, ktorí budú v tom čase na predpísanej návšteve Večného mesta. S koordinátorkou púte motorkárov sa v Mojmírovciach tesne pred ich odjazdom porozprával Miroslav Lyko.

„Naším cieľom je predovšetkým propagovať európsku kultúrnu cestu sv. Cyrila a Metoda, ale zároveň chceme v rámci roka kresťanskej kultúry, ktorý končí teraz 5. júla 2024 odniesť do Ríma dôkaz o starobylosti a zároveň živosti kresťanskej kultúry Slovákov. A to je zanesenie prekladu Proglasu do taliančiny, ako dar svätému otcovi,“ priblížila Andrea Bakošová.

Proglas položia na oltár v chráme, kde kedysi na konci deviateho storočia preklad do staroslovienčiny požehnal pápež. „Chceme poukázať na to, že naša kresťanská kultúra aktuálne je hlboko zakorenená v deviatom storočí práve v básni Proglas,“ ozrejmila Bakošová.

Podotkla tiež, že báseň si túto báseň prečítalo len málo Slovákov. Podľa koordinátorky púte ide o lyrizovaný predslov k evanjeliu a ustálil sa názor, že ide o básnickú formu prejavu literárneho diela. „Zároveň je to niečo, čo je unikátne, čo vystihuje hlbokú kultivovanosť diela, autora a celej byzantskej misie,“ dodala.

Knihu odovzdajú svätému otcovi biskupmi 7. júna a 5. júna ho symbolicky položia na oltár Santa Maria Maggiore. Motorkárov čaká 3 500 kilometrov, prechádzajú cez Maďarsko, Rakúsko, sever Talianska a budú prechádzať aj chorvátskom cez polostrov Krk. Budú tak kopírovať cyrilo-metodskú cestu.

Pozrite si celý rozhovor pre reláciu RTVS Aktuálne :24 s koordinátorkou púte motorkárov Andreou Bakošovou:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko