Na hlavný obsah

Súdny dvor EÚ dal za pravdu eurokomisii: Poľsko musí zaplatiť pokutu za nelegálnu ťažbu v bani Turów

Poľsko ešte v roku 2021 zažalovala Česká republika.

Súdny dvor EÚ dal za pravdu eurokomisii: Poľsko musí zaplatiť pokutu za nelegálnu ťažbu v bani Turów
Na archívnej snímke z 19. novembra 2019 hnedouhoľná baňa Turów. Foto: TASR

Súdny dvor Európskej únie v stredu (29. 5.) potvrdil povinnosť Poľska zaplatiť pokutu za nelegálnu ťažbu v hnedouhoľnej bani Turów od septembra 2021 do februára 2022.

Súd v dvoch rozsudkoch potvrdil, že Európska komisia postupovala správne, keď pokuty, ktoré v minulosti súd Poľsku uložil, strhla zo splátok európskych fondov.

Česká republika podala proti Poľsku žalobu na Súdny dvor vo februári 2021. Tvrdila, že rozšírenie a predĺženie ťažby hnedého uhlia v bani Turów porušuje únijné právo.

Súd následne Varšave nariadil, aby činnosť bane na hraniciach s Českom zastavila. Keď Poľsko toto rozhodnutie ignorovalo, rozhodol 20. septembra 2021 o pokute pol milióna eur denne, kým Poľsko žiadosti nevyhovie.

Poľsko uzavrelo s Českom dohodu

„Poľsko 3. februára 2022 uzavrelo s Českou republikou dohodu o zmierlivom riešení, a v dôsledku toho bola vec vyškrtnutá z registra Súdneho dvora. Poľsko nezaplatilo sumy dlžné na základe penále. Z tohto dôvodu ho Európska komisia v piatich po sebe nasledujúcich rozhodnutiach informovala, že započíta dlh proti rôznym pohľadávkam Poľska voči Európskej únii,“ uviedol súd vo svojom tlačovom vyhlásení.

„Výška takto vymoženej hlavnej sumy predstavuje 68,500.000 eur za obdobie od 20. septembra 2021 do 3. februára 2022,“ dodal.

Poľsko navrhlo, aby súd rozhodnutie o započítaní zrušil. Opieralo sa najmä o dohodu o zmierlivom riešení, ktorá podľa neho viedla k tomu, že finančné dôsledky opatrení nariadených Súdnym dvorom so spätnou účinnosťou zanikli.

„Všeobecný súd sa domnieva, že denné penále nabehlo od 20. septembra 2021 do vypustenia veci z registra Súdneho dvora, ku ktorému došlo 4. februára 2022. Vyškrtnutie teda nezbavuje Poľsko povinnosti zaplatiť sumu dlžnú z titulu penále. V opačnom prípade by nebolo dosiahnuté účelom penále, ktorým je zabezpečiť účinné uplatňovanie únijného práva,“ dodal Súdny dvor EÚ vo svojom rozhodnutí.

„Dnešný rozsudok v spore Poľska s Európskou komisiou vo veci neplatenia sankcií podčiarkuje skutočnosť, že Poľsko dlhodobo odmieta prevziať zodpovednosť za škody spôsobené nelegálnou ťažbou,“ komentovala verdikt Petra Pintera, právnička firmy Frank Bold, ktorá sa kauze dlhodobo venuje.

„Súdny dvor EÚ ukázal, že európske právo platí pre všetky štáty rovnako a Poľsko musí dostáť svoje povinnosti uhradiť sankcie,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet