Na hlavný obsah

NATO sa približuje k vojne s Ruskom a Aliancia sa snaží hasiť požiar plameňometom, vyhlásil V. Orbán

Maďarský premiér dlhodobo vedie spory so spojencami v NATO.

NATO sa približuje k vojne s Ruskom a Aliancia sa snaží hasiť požiar plameňometom, vyhlásil V. Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/AP

Plány NATO ohľadom silnejšieho zapojenia do vojny na Ukrajine sú ako snaha hasiť požiar plameňometom. V piatok (31. 5.) to podľa agentúry Reuters povedal maďarský premiér Viktor Orbán s tým, že Aliancia sa každým týždňom približuje k vojne s Ruskom.

Orbán, ktorý napriek ruskej invázii na Ukrajinu udržiava kontakty s Moskvou, dlhodobo vedie spory so spojencami v NATO ohľadom pomoci napadnutej krajine. Jeho vláda odmieta Kyjevu posielať zbrane s vysvetlením, že to len predlžuje konflikt.

„Je absurdné, že NATO namiesto toho, aby nás ochraňovalo, nás, člena Aliancie, zaťahuje do vojny,“ povedal Orbán v pravidelnom rozhovore pre štátnu rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

Uviedol to v súvislosti s rokovaniami o možnom vyslaní francúzskych vojenských inštruktorov na Ukrajinu a na rozhodnutie niektorých štátov Aliancie povoliť Kyjevu využívať zbrane dodávané od Západu k útokom na ruskom území.

„Je to také absurdné, ako keby sa hasič rozhodol, že bude hasiť požiar plameňometom,“ dodal Orbán.

Reuters pripomína, že maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó skôr tento mesiac povedal, že jeho krajina sa nebude podieľať na dlhodobom pláne NATO ohľadom pomoci Ukrajine a vyhlásil, že ide o „šialenú misiu“.

Budapešť blokuje tiež balík vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote až 6,9 miliardy eur, ktorý pripravila Európska únia.

Vzťahy medzi Budapešťou a jej spojencami v NATO i EÚ sa v posledných rokoch výrazne zhoršili. Orbánova vláda dlho naťahovala proces prijatia Švédska do Severoatlantickej aliancie a západní politici ju kritizujú aj kvôli dobrým vzťahom s Ruskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet