Na hlavný obsah

Držiteľ Guinnessovho rekordu si otvoril múzeum. Vystavuje v ňom svoju obrovskú zbierku netypických fosílií

George Frandsen je vášnivý zberateľ fosílií výkalov.

Držiteľ zápisu v Guinnessovej knihe rekordov za najväčšiu zbierku fosílií výkalov si v americkom štáte Arizona otvoril múzeum, kde svoje poklady vystavuje. Informoval o tom spravodajský web BBC.

Múzeum v mestečku Williams, podľa zbierky príznačne nazvanej Poozeum, čo možno voľne preložiť ako Výkaleum, bolo pôvodne založené v roku 2014 ako virtuálne bádateľské centrum. Od mája si však tisíce exponátov, vrátane najväčšieho skameneného exkrementu, môže pozrieť aj verejnosť.

Zakladateľ múzea George Frandsen uviedol, že ho k otvoreniu výstavy prinútila „do očí bijúca“ neprítomnosť koprolitu, ako sa odborne nazýva skamenený výkal, v múzejných expozíciách.

Zbierať skamenené výkaly začal Frandsen ako násťročný po tom, čo si jeden prvýkrát pozrel v obchode s fosíliami v Utahu. „Od začiatku mi to prišlo vtipné a zároveň fascinujúce,“ povedal. Skameneliny ho pritom fascinovali od detstva.

Prehistorické časové schránky

V rozhovore do Guinnessovej knihy rekordov zberateľ uviedol, že si uvedomil, že ide o „prehistorické časové schránky“ odhaľujúce životy dávnych tvorov.

Frandsen drží rekord od roku 2015, keď mal v zbierke 1 277 skamenelín výkalov. Teraz má jeho zbierka asi 8-tisíc kusov a zahŕňa aj koprolity dinosaurov. Najprv fosílie požičiaval múzeám a organizoval putovné výstavy, o ktoré bol veľký záujem, čo ho priviedlo k myšlienke otvoriť si múzeum.

Tento rok dal 45-ročný Frandsen výpoveď v zdravotníckej firme, kde pracoval 14 rokov, aby si splnil sen otvoriť si múzeum fosílií.

Vášnivý zberateľ fosílií otvoril netradičné múzeum. Zdroj: Facebook/Poozeum

Po rokoch zbierania ďalších exemplárov sa teraz podľa svojich slov sústredí na hľadanie „tých najúžasnejších kúskov na svete“. Medzi skamenenými nálezmi v zbierke múzea je aj najväčší nájdený koprolit patriaci mäsožravcovi, exemplár meria 67,5 centimetra.

Poozeum je „jediné svojho druhu“, povedal Frandsen s tým, že vstup je zdarma. Verí, že „nedostatok peňazí by nikdy nemal nikomu brániť v tom, aby videl divy“. „Keď sa ľudia dozvedia o Poozeu, mnoho z nich povie ‚fuj‘ alebo sa smeje,“ povedal. Dodal, že po pozretí zbierky sa reakcia návštevníkov mení na úžas.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet