Na hlavný obsah

Diplomy si už neprevzali, zahynuli totiž vo vojne. Univerzita v Banskej Bystrici predstavila výstavu Neodovzdané diplomy

Má poukázať na dlhotrvajúci konflikt.

Diplomy si už neprevzali, zahynuli totiž vo vojne. Univerzita v Banskej Bystrici predstavila výstavu Neodovzdané diplomy
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Diplomy si už neprevzali. Zahynuli totiž vo vojne. Ukrajinských študentov pripomína výstava Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici. Má poukázať na dlhotrvajúci konflikt a na cenu, ktorú Ukrajinci platia v boji za slobodu.

Danylo zomrel pri záchrane svojho otca a starej mamy. Vbehol do bytu, kde sa zasekli dvere a pokúsil sa ich vylomiť. Dom zasiahol nálet, v dôsledku čoho sa zrútil. Chlapca zasypalo. Mesiac ho nevedeli dostať z trosiek.

Podobný osud čakal aj Polhu, Olynu, Jevgeninu či Serhia. Nová výstava zachytáva príbehy 40 študentov, ktorých život ukončila ruská invázia.

Výstave Neodovzdané diplomy sa v relácii Aktuálne :24 venovala redaktorka RTVS Karolína Piliarová:

„Výstava je medzinárodná, uskutočnila sa vo viac ako 20 krajinách na všetkých kontinentoch a už je to vyše 100 univerzít, ktoré ju hostili,“ priblížil dekan Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela Martin Schmidt.

Medzi nimi aj Univerzita Mateja Bela, ktorá je známa širokou komunitou ukrajinských študentov. Aktuálne ich v Banskej Bystrici študuje približne 500. Ich počet sa od vojny zvýšil. Mnohí tu však študovali už predtým.

Na Slovensku našli svoj druhý domov

„Pamätám si na situáciu keď sa pozerali do mobilu a plakali, to boli prvé hodiny keď sa dozvedeli o vojne a videli zábery zničenej krajiny,“ spomína Schmidt

Ukrajinskí študenti výstavu vítajú. Je podľa nich dôležité pripomínať si, že každý deň za našimi hranicami vyhasnú životy mnohých študentov. Niektorí odídenci so svojou rodinou a s rovesníkmi úplne stratili kontakt.

„Sú aj takéto prípady, sú v zložitej situácii, pretože sami sa musia o seba postarať. Nielen študujú, ale musia si aj zarobiť,“ upozorňuje prodekanka pre vzdelávanie FF UMB Anita Račáková.

Na Slovensku našli svoj druhý domov. Cítia sa tu bezpečne. „Myslím, že sa veľmi pekne zaintegrovali do tejto spoločnosti a sú v poriadku,“ vyhlásila študentka z Ukrajiny.

Podľa ich slov však prišla únava a apatia v spoločnosti a o vojne sa už hovorí málo. Práve výstava by podľa nich mohla byť opätovným podnetom na diskusiu o tom, čo sa za slovensko-ukrajinskými hranicami práve deje.

Výstava Neodovzdané diplomy je verejná a potrvá do konca mesiaca.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko