Na hlavný obsah

Zamestnávatelia a odborári sa obávajú nízkej účasti v eurovoľbách. Vyzývajú ľudí, aby išli voliť, každý hlas je dôležitý

Štatistický úrad je už na voľby pripravený.

Zamestnávatelia a odborári sa obávajú nízkej účasti v eurovoľbách. Vyzývajú ľudí, aby išli voliť, každý hlas je dôležitý
Európsky parlament. Foto: RTVS

Zamestnávatelia a odborári vyzývajú ľudí, aby išli voliť. Obávajú sa nízkej účasti. Zdôrazňujú, že Slovensko zaostáva vo vzdelávaní, v ochrane životného prostredia aj na pracovnom trhu. Aj preto je podľa nich dôležitý každý jeden hlas.

Mnohé firmy odchádzajú z Európy, nechcú tu už viac investovať. Aj preto je dôležité zúčastniť sa na voľbách do Európskeho parlamentu. Upozornila na to Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ).

„Boja sa administratívnej záťaže. V období 2017 až 2022 bolo prijatých 850 nových povinností, zhruba 5 000 strán nového legislatívneho textu. Toto všetko treba zmeniť,“ uviedol predseda Výboru európskych zálež. a zahraničných vzťahov RÚZ Michal Pintér.

„Jedna vec je mašinéria úradníkov a voči nim musí stáť zdravý rozum na strane parlamentu a odborníkov, ktorí dokážu na nie vždy rozumne pripravené nápady aj reagovať,“ vyhlásil prvý viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov Mário Lelovský.

Aj odborári dúfajú, že sa na voľbách zúčastní viac ľudí ako v minulosti. Priblížili témy, v ktorých ako Slovensko oproti iným krajinám zaostávame.

„Dôstojné pracovné podmienky, sociálny dialóg a naozaj primerané finančné ohodnotenie zamestnancov a primerané pracovné prostredie. Veríme tomu, že teda sa zmobilizujú ľudia a najmä aj prvovoliči sa zúčastnia týchto volieb,“ povedala hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR Martina Nemethová.

Voľbám do Európskeho parlamentu sa v Správach RTVS venovala Natália Dvoranová:

„Nemyslím si, že na Slovensku sa hovorí o Európskej únii málo, problém vidím v tom, že sa o nej nehovorí ako o niečom čo možno ovplyvňovať našimi rozhodnutiami,“ skonštatoval analytik portálu EurActiv.sk Radovan Geist.

Zasiahnuť do výsledkov nie je možné

Štatistický úrad je už na voľby pripravený. Má za sebou tretiu a teda poslednú skúšku sčítavania hlasov. Zúčastnila sa na nej väčšina z takmer 6 000 volebných okrskov.

„V regiónoch od Bratislavy až po východné Slovensko bude 49 takýchto pracovísk. Celkovo bude počas volebnej noci v práci 730 štatistikov, ktorí zabezpečia sumarizáciu. V prevádzke bude viac ako 500 počítačov a viac ako 350 tlačiarní,“ informovala hovorkyňa Štatistického úradu SR Jana Morháčová.

Zasiahnuť do výsledkov volieb podľa štatistického úradu nie je možné. „V tom procese prebehne niekoľko postupných kontrol, ktoré znemožnia akúkoľvek manipuláciu. Tiež platí, že ktokoľvek by sa obrátil na súd, môže súd prikázať preveriť všetky úkony, ktoré sa realizovali,“ dodala Morháčová.

V niektorých štátoch Európy sa volí počas celého víkendu. Štatistický úrad preto nemôže zverejňovať priebežné výsledky. Tie definitívne oznámi po moratóriu, teda v nedeľu po 23. hodine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko