Na hlavný obsah

Americkí kandidáti na prezidenta majú za sebou jedny z posledných primárok. Obaja si pripísali výhry

Obaja kandidáti majú vo voľbách isté nominácie.

Americkí kandidáti na prezidenta majú za sebou jedny z posledných primárok. Obaja si pripísali výhry
Na snímke zľava Donald Trump a Joe Biden. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden a bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump vyhrali stranícke primárky vo viacerých amerických štátoch. Informovala o tom v noci na stredu (5. 6.) agentúra AP.

Išlo o jedno z posledných tohtoročných straníckych hlasovaní. Obaja kandidáti majú od marca prakticky isté nominácie svojich politických strán pre tohtoročné prezidentské voľby v USA.

Trump vyhral primárky v Novom Mexiku a New Jersey, Bidena podporili demokrati v Novom Mexiku, Južnej Dakote, New Jersey a v metropole Washingtone.

Republikáni v Južnej Dakote primárky zrušili, pretože Trump tam nemal protivníka a v Montane ani jeden z nich nečelil súperom, podotkla AP. Demokratov ešte čakajú primárky na ostrove Guam a Amerických panenských ostrovoch.

Obaja politici už skôr získali dostatok delegátov, aby ich strany znovu nominovali do novembrových volieb prezidenta. Obe hlavné americké politické strany svojich kandidátov oficiálne oznámia na letných nominačných zjazdoch. Ten republikánsky je na programe v polovici júla, demokratický o mesiac neskôr.

Zaujímavosti amerických volieb

Novembrové hlasovanie bude po takmer 70 rokoch prvým, keď sa v prezidentskej voľbe po štyroch rokoch znovu stretnú tí istí politici. Očakávaná repríza súboja medzi 81-ročným Bidenom a 77-ročným Trumpom bude mimoriadnym úkazom aj vzhľadom na rekordne vysoký vek kandidátov.

Trumpa navyše nedávno porota súdu v New Yorku uznala vinným z falšovania podnikateľských záznamov, trest sa má dozvedieť na budúci mesiac. Okrem toho je exprezident obžalovaný ešte v ďalších troch prípadoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet