Na hlavný obsah

Francúzsko chce byť lídrom v pomoci Ukrajine, myslí si analytik. Zelenskyj zožal v Paríži potlesk v stoji

Ukrajinský prezident vystúpil na národnom zhromaždení v Paríži.

Francúzsko chce byť lídrom v pomoci Ukrajine, myslí si analytik. Zelenskyj zožal v Paríži potlesk v stoji
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vystupuje s prejavom pred francúzskym Národným zhromaždením v Paríži Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok (7. 6.) vystúpil v Paríži vo francúzskom Národnom zhromaždení. V porovnaním s jeho druhým prejavom v americkom Kongrese už nepôsobil unavene a zožal od zúčastnených aj potlesk v stroji. Príhovor ukrajinskej hlavy štátu v RTVS zhodnotil bezpečnostný analytik Vladimír Bednár.

„Situácia nie je taká kritická, ako sa to doteraz javilo. Podpora je masívna a zároveň vidíme, že do jej čela sa snaží dostať Francúzsko. Ide o dlhodobý trend, Francúzsko chce byť videné, chce byť lídrom,“ skonštatoval Bednár.

Pripomenul, že pri rokovaniach Ramsteinského formátu vždy vystúpili ako prví spíkri USA. Pri prvom stretnutí nasledovalo ako druhé Slovensko, keďže ako prvé s Poľskom poskytlo Ukrajine dôležitú techniku. Teraz je na pomyselnom druhom mieste práve Francúzsko.

„Útočí na čelné postavenie Spojených štátov amerických, a tento prejav bol toho dôkazom,“ podotkol Bednár. Dodal, že v prejave žiadny prekvapivý moment nenastal.

Zelenskyj: Nemáme právo prehrať vojnu

Mier s Ruskom by na terajšej línii frontu predstavoval len pauzu pred ďalšou vojnou, ktorou by ruský prezident Vladimir Putin chcel získať nové územia.

V prejave pred poslancami francúzskeho parlamentu to povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, podľa ktorého sa celá Európa vinou Ruska ocitla vo vojne, ktorú Putin nesmie vyhrať. Zelenskyj poďakoval Francúzsku za doterajšiu pomoc, jeho krajina však podľa neho potrebuje v čase ťažkých bojov ďalšiu podporu.

„Nemáme právo prehrať túto vojnu,“ povedal Zelenskyj. Dodal, že prípadné víťazstvo Ruska bude ohrozením pre ďalšie európske štáty, najmä krajiny Pobaltia či Poľsko.

Ukrajinský prezident sa vo štvrtok zúčastnil na oslavách 80. výročia vylodenia spojeneckých vojsk v Normandii, ktoré predznamenalo porážku nacistického Nemecka a koniec druhej svetovej vojny. Dnes v tejto súvislosti vyhlásil, že „Európa už nie je kontinentom mieru“ a že Putin ide v stopách nacistov.

Zľava francúzsky minister obrany Sebastien Lecornu a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zľava francúzsky minister obrany Sebastien Lecornu a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.Foto: TASR/AP

Zelenského večer prijme prezident Emmanuel Macron. Šéf Elyzejského paláca v stredu oznámil, že Francúzsko dodá Ukrajine stíhacie lietadlá Mirage k efektívnejšej obrane proti ruskej agresii. Dnes chce po rokovaní so svojím ukrajinským náprotivkom oznámiť podrobnosti nového plánu podpory Ukrajiny.

Podľa listu Le Monde Macron rokuje s viacerými ďalšími európskymi krajinami o vytvorení koalície, ktorá by cvičila ukrajinských vojakov priamo na Ukrajine. Prví inštruktori by podľa denníka do krajiny napadnutej Ruskom mohli odísť už o niekoľko týždňov, alebo dokonca dní. Z Kremľa kvôli tomuto plánu znie na adresu Paríža vyhrážky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet