Na hlavný obsah

Slovensko ako jediné odmietlo nové zdravotnícke postupy WHO. Globálnu jednotu tým nenarušilo, reaguje rezort zdravotníctva

Čo Slovensku v revíziách pravidiel prekážalo?

Slovensko ako jediné odmietlo nové zdravotnícke postupy WHO. Globálnu jednotu tým nenarušilo, reaguje rezort zdravotníctva
Na snímke budova, v ktorej sídli Ministerstvo zdravotníctva SR. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Slovensko sa ako jediná krajina sveta dištancovalo od nových zdravotníckych postupov Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktoré majú zabezpečiť, aby svet v prípade novej celosvetovej pandémie dokázal spoločne rýchlejšie zareagovať. Ako prvý o tom informoval Denník N.

Išlo o schvaľovanie revízie pravidiel platných zhruba od roku 1969, ktoré naposledy revidovali v roku 2005. Upresnil pre RTVS štátny tajomník ministerstva zdravotníctva Michal Štofko. Vysvetlil, že Slovensko viacero týchto noviniek v zdravotníckych postupoch v procese schvaľovania pripomienkovalo, no WHO mu nevyšla v ústrety.

„Súčasne sme mali pripomienku k tomu, že nesúhlasíme s tým, aby sa medzinárodné zdravotnícke postupy prijímali alebo prerokúvali počas medzinárodného zdravotníckeho zhromaždenia,“ upresnil Štofko. Dodal, že disociovaním sa od procesu Slovensko nenarušilo globálnu jednotu.

Zvyšok krajín, ktoré s prijatím postupov súhlasili, ich však zatiaľ nezačnú implementovať. Podľa Štofka existujú informácie o tom, že nie všetky krajiny sú komfortné s jednotlivými zneniami revízií. Pripomienkovať ich chcú v procese implementácie, Slovensko si zvolilo cestu pripomienkovania od samotného začiatku.

„Sú tam viaceré technické pripomienky. Týkajú sa napr. rozsahu mandátu WHO v prípade pandémie alebo vyhlasovania jednotlivých situácií ohrozenia, kde sme mali zásadné pripomienky,“ pokračoval Štofko. Ministerstvo zdravotníctva tiež argumentovalo tým, že na preštudovanie jednotlivých zmien nebol dostatok času.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko