Na hlavný obsah

Platy Slovákov v tomto roku rástli rýchlejšie ako inflácia. Namiesto prilepšenia však len dobehli zdražovanie

Platy sú síce vyššie, no rovnako rástli aj ceny.

Platy Slovákov v tomto roku rástli rýchlejšie ako inflácia. Namiesto prilepšenia však len dobehli zdražovanie
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Reálne mzdy Slovákov v porovnaní s minulým rokom narástli o vyše päť percent. Platy tak v priemere rástli rýchlejšie ako inflácia. Podľa štatistického úradu si najviac, o sedem percent, polepšili zamestnanci dodávateľov elektriny a plynu. Platy niektorých pracovníkov však iba dobehli to, čo im ukrojilo vlaňajšie zdražovanie.

Silný trh práce a tiež nedostatok kvalifikovaných zamestnancov tlačili na rast platov vo viacerých odvetviach. Aj priemerná mzda v hospodárstve narástla o 120 eur na 1 447 eur.

„Rast platov v roku 2024 naozaj len dobieha predchádzajúce roky, ktoré boli poznačené vysokou infláciou, a teda aj zvýšením cien,“ uviedla hovorkyňa Konfederácie odborových zväzov SR Martina Némethová.

Podľa šéfa Slovenskej asociácie malých a stredných podnikov Vladimíra Sirotku závisí výška platov aj od toho, koľko si podnik môže vypýtať od zákazníkov.

„To, čo si s cenami môže dovoliť malý podnik v centre sústredeného cestovného ruchu alebo v prostredí aglomerácie, nemôže urobiť v okrajových častiach mesta alebo niekde na vidieku,“ podotkol Sirotka.

Zvyšovaniu miezd na Slovensku sa v Správach RTVS venoval redaktor Boris Novotňák:

Klesla aj nezamestnanosť

Popri náraste miezd klesla aj nezamestnanosť, a to na rekordné 30-ročné minimum. Slovenské firmy sa dlhodobo sťažujú, že nevedia obsadiť 80-tisíc pracovných miest. Chýbajúce sily by mohli nahradiť zamestnanci z tretích krajín.

„V porovnaní s Českou republikou alebo inými okolitými krajinami sme doslova zaspali dobu. A aj tie najväčšie talenty z iných krajín ako Bielorusko a Ukrajina už draftovali naši susedia,“ uviedol generálny sekretár Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošťák.

Zlepšenie prístupu pracujúcich zo zahraničia môže podľa zástupcu zamestnávateľov viesť aj k prilákaniu nových investícií do krajiny. Odborári majú v tejto súvislosti obavy.

„My sme vždy poukazovali na to, aby tu nenastala obava zo sociálneho dumpingu. Čiže aby nedošlo k zneužívaniu pracovnej sily a k jej dovážaniu len za účelom šetrenia finančných prostriedkov,“ upozornila Némethová.

Némethová preto poukazuje na to, že zamestnancov z tretích krajín treba aj dovzdelať v oblasti ich práv a v znalosti slovenského jazyka. Zdôrazňuje, že treba tiež prilákať naspäť tých, ktorí zo Slovenska odišli.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika