Na hlavný obsah

Andrej Danko svojím vystupovaním ťahá SNS dole. Ich voliči zostali doma alebo dali hlas Republike, hovorí Lenč

Strana nezískala v eurovoľbách ani jeden mandát.

Andrej Danko svojím vystupovaním ťahá SNS dole. Ich voliči zostali doma alebo dali hlas Republike, hovorí Lenč
Predseda SNS Andrej Danko. Foto: TASR/Martin Baumann

SNS vo voľbách do Európskeho parlamentu získala len 1,9 percenta, v europarlamente tak nebude mať v nadchádzajúcom volebnom období žiadneho zástupcu.

Strana podľa politológa Jozefa Lenča v prieskumoch dlhodobejšie upadá. „Výsledok 5,62 percent z parlamentných volieb sa v ostatných prieskumoch posunul na hranicu zvoliteľnosti,“ upozornil politológ Jozef Lenč.

Nižšie preferencie pripisuje Lenč vystupovaniu Andreja Danka. „On je tým aspektom, ktorý ťahá SNS dole. Úspech SNS v parlamentných voľbách 2023 nebol úspechom Andreja Danka, ale bol úspechom tých ľudí, ktorých Danko síce priviedol a dal im možnosť kandidovať, ale oni mu tie voľby vyhrali,“ dodal.

Druhým dôvodom, ktorému politológ pripisuje neúspech SNS v eurovoľbách, je to, akým spôsobom vystupujú ľudia reprezentujúci stranu. Podľa Lenča je otázne, či dostatočne dokážu, tým ako sa do kampane zapojili, naplniť to, čo od nich voliči očakávajú.

„V prípade SNS to bola ešte menej uveriteľná predstava bránenia Slovenska pred „zlom z Bruselu“ než to bolo v prípade Republiky. Nebol tam drive a presvedčenie voličov. Títo voliči sú do veľkej miery aj antisystémoví voliči a SNS je súčasťou systému,“ zhodnotil politológ.

Nejasné podľa neho bolo aj to, kto vlastne mal záujem o post europoslanca. „Andrej Danko chce byť predsedom parlamentu, ani jednotliví ministri nechcú ísť do Európskeho parlamentu. Ostatní sa nevyjadrovali, či by tam chceli ísť a akú agendu by tam chceli robiť,“ uviedol Lenč.

„Voliči SNS buď zostali doma, alebo dali hlas Republike,“ uzavrel.

Vypočujte si, čomu politológ Jozef Lenč pripisuje neúspech strany SNS vo voľbách do Európskeho parlamentu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko