Na hlavný obsah

Eurovoľby boli politickým aj ideologickým sporom medzi PS a Smerom, zhodnotili analytici

Po prehre v parlamentných voľbách sa PS podarilo poraziť Smer.

Eurovoľby boli politickým aj ideologickým sporom medzi PS a Smerom, zhodnotili analytici
Zľava Katarína Roth Neveďalová a Ľudovít Ódor. Foto: SITA/Jana Birošová

Súťaž medzi Smerom-SD a Progresívnym Slovenskom (PS). Aj takto odborníci hodnotia boj o kreslá v Európskom parlamente (EP). Po prehre v parlamentných voľbách sa PS podarilo poraziť Smer.

Voľby do Európskeho parlamentu boli nielen politickým sporom medzi Progresívnym Slovenskom a Smerom-SD, ale aj ideologickým, skonštatoval Radovan Geist z portálu Euractiv.

Podľa neho sa stali súťažou medzi týmito dvomi stranami najmä po atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). „Videli sme to vo vystúpeniach v médiách aj v kampani, ktorú viedli. Bolo to zrejmé aj na sociálnych sieťach. Najmä predstavitelia Smeru využili tento atentát na to, aby z neho robili jednu z tém kampane,“ povedal Geist.

Tieto voľby sú aj signálom ako ďalej, a to nielen pre menšie strany, ale najmä pre budúcnosť strany Hlas-SD, podotkol vedúci katedry politológie Univerzity Komenského v Bratislave Erik Láštic.

Keď ide o európsku úroveň, hovorí, že podľa očakávaní došlo k oslabeniu centristických frakcií, počnúc ľudovcami, cez socialistov, zelených a liberálov.

„Zdá sa, že tam zostáva jasná väčšina, ktorá umožní týmto štyrom frakciám vytvoriť pravdepodobne jednak budúcu eurokomisiu a jednak sa podieľať na vytvorení nového obsadenia predsedníckej pozície,“ povedal Láštic.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko