Na hlavný obsah

Výpovede podala viac ako polovica lekárov: Pohotovostná služba v trenčianskej nemocnici je ohrozená

Vedenie nemocnice sa snaží situáciu vyriešiť.

Výpovede podala viac ako polovica lekárov: Pohotovostná služba v trenčianskej nemocnici je ohrozená
Fakultná nemocnica Trenčín. Foto: RTVS

Ústavná pohotovostná služba vo Fakultnej nemocnici (FN) Trenčín v ohrození. Výpovede podala viac ako polovica lekárov. Vedenie nemocnice sa situáciu snaží urgentne riešiť aj s pomocou ministerstva zdravotníctva.

Trenčianska nemocnica nám potvrdila, že výpovede podalo šesť z desiatich pediatrov. „Obdržali sme výpovede šiestich pediatrov z vykonávania ústavných pohotovostných služieb. Zabezpečenie ústavnej pohotovostnej služby od 1. 7. je v štádiu riešenia,“ informovala hovorkyňa FN Trenčín Martina Holecová.

Výpovediam lekárov vo FN Trenčín sa v reportáži v relácii Správy RTVS venovali redaktorky Dominika Kusá a Jana Obrancová:

Keďže mesiac júl sa blíži, vedenie nemocnice sa snaží situáciu vyriešiť. Na stretnutie povolali odborníkov. Mnohých sme sa snažili osloviť. No napríklad nemocniční pediatri majú zákaz sa vyjadriť. O pomoc s výpadkom lekárov požiadalo vedenie nemocnice ambulantných pediatrov.

„Áno, ideme to riešiť, aby sme pomohli pediatrickej klinike v rámci služieb. Pomáhala som aj nočné, keď sme nemuseli, teraz trebárs do 22.00 by som slúžila ďalej,“ povedala detská lekárka v Trenčíne Viera Bertothyová.

Ďalšia oslovená pediatrička si želala zostať v anonymite. „V žiadnom prípade, ja slúžim pohotovostné služby, ale na oddelení slúžiť nebudem. Nevládzeme, ja nemôžem odísť do dôchodku, nemá kto prísť na moju ambulanciu. Mám 1 230 pacientov, nás takýchto pediatrov je 10. Keď 10 pediatrov zloží ambulanciu, som zvedavá, čo urobia na odbore,“ povedala.

List riaditeľovi a primárovi

RTVS má k dispozícii list, ktorý pediatri adresovali riaditeľovi nemocnice a primárovi kliniky. V ňom píšu, že služby sa rozhodli vypovedať po tom, čo parlament schválil skrátenie ordinačných hodín na ambulantných pohotovostiach z 22.00 h na 20.00 h.

Viac práce preto majú nemocničné pohotovosti. Každý pediater pritom už odpracoval hodín pohotovosti, čo je časový fond na tento rok. Na klinike chýbajú lekári i zdravotné sestry.

„Nemocnice dopredu upozorňovali, že sa nemyslí na problémy nemocníc. Keď tieto pohotovosti zrušíme obvodným pediatrom, práca nezmizne, zostane a presunie sa len do nemocníc a detských oddelení na pohotovosti a na pribudnutie práce nie sú pripravení,“ uviedol predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský.

„Dôvodom nebolo, že sa skrátili APS do 20.00 pohotovostnej službe. Na tom oddelení je jednoducho nedostatok lekárov, asi sa musia veľmi často, predpokladám, točiť v tých službách, a preto dôvodom nie je skrátenie APS,“ myslí si ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD). Dodala, že personálne problémy nemocnice bude riešiť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny