Na hlavný obsah

Obyvatelia Nitry kritizujú mesto za nepokosené trávniky. Má to však aj svoje pozitíva

Vyššie porasty v mestách zvyšujú biodiverzitu.

Obyvatelia Nitry kritizujú mesto za nepokosené trávniky. Má to však aj svoje pozitíva
Obyvateľom Nitry prekáža vysoká nepokosená tráva.

Burina a tráva vysoká aj niekoľko desiatok centimetrov. Na nitriansku radnicu sa sypú sťažnosti pre nepokosené trávniky. Zanedbané plochy sú na sídliskách aj popri cestách.

Zatiaľ čo pred mestským úradom je trávnik pokosený, na mnohých miestach to vyzerá úplne inak. Tráva a rôzne byliny narástli niekoľko desiatok centimetrov. Kritika zaznieva aj na sociálnych sieťach, kde mesto vo videu vysvetľuje, prečo majú ľudia pocit, že sa nekosí.

Radnica priznáva, že z 280 hektárov prešli niektoré plochy kosbou zatiaľ len raz. Problémy spôsobilo aj počasie.

„Spadlo veľké množstvo zrážok, to znamená, že tráva rástla mimoriadne rýchlo. V starom meste bol problém s obstarávateľom. Obstarávanie sa muselo zopakovať, to znamená áno, aj takéto faktory do toho vstúpili. Robíme všetko pre to, aby sme tieto plochy pokosili,“ uviedol hovorca Nitry Tomáš Holúbek.

Nepokoseným trávnikom v Nitre sa v Správach RTVS z regiónov venovala redaktorka Jana Obrancová:

Vysoké porasty v okolí obydlí často spôsobujú problémy aj alergikom, no a často sa v nich množia aj neželané druhy hmyzu, napríklad kliešte.

„Tým, že sa trávnik skosí, tým pádom sa v ňom nezdržiava toľko kliešťov. Keď sú vyššie trávy, kliešte čakajú v horných častiach, aby sa mohli prisať,“ ozrejmil biológ a ekológ z Univerzity Konštantína filozofa v Nitre Vladimír Langraf.

„Ak by vznikla lokalita, kde je naozaj veľké množstvo obťažujúceho hmyzu, kliešťov, komárov a ďalšieho hmyzu, tak budeme zvažovať zásahy,“ vyhlásil Holúbek.

Porasty majú aj pozitívne stránky

Vyššie porasty v mestách však majú aj pozitívne stránky – zvyšujú biodiverzitu. „Som zástanca toho, že netreba až tak strašne veľa kosiť, predsa len aj pre tie živočíchy, je asi tá vysoká tráva domovom,“ uviedla obyvateľka Nitry.

Je to lepšie aj pre človeka. Trávy udržujú vlahu a tým pádom znižujú aj teplotu v tom mestskom prostredí,“ dodal Langraf.

To napomáha lepšej klíme v mestách najmä v horúcom počasí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny