Na hlavný obsah

Prezidentka Čaputová sa lúči: Potenciál Slovenska je väčší, ako ho vnímame dnes pod vplyvom ťaživých správ

Prezidentka sa lúčila aj s čestnou strážou.

Prezidentka Čaputová sa lúči: Potenciál Slovenska je väčší, ako ho vnímame dnes pod vplyvom ťaživých správ
Prezidentka Zuzana Čaputová sa rozlúčila s mandátom. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Prezidentku Zuzanu Čaputovú už túto sobotu (15. 6.) vystrieda vo funkcii hlavy štátu Peter Pellegrini. Dosluhujúca prezidentka sa do slovenskej histórie zapísala najmä ako prvá a zatiaľ jediná žena zastávajúca prezidentskú funkciu. Prezidentka v piatok vystúpila s prejavom a rozlúčila aj s príslušníkmi čestnej stráže.

„Odchádzam s neopakovateľnými skúsenosťami a s poznatkom, že potenciál Slovenska je väčší, ako ho vnímame dnes pod vplyvom množstva ťaživých správ a nepriaznivej spoločenskej atmosféry. A tiež s utvrdením, že to najcennejšie ste pre Slovensko práve vy, ľudia, všetci, ktorí sa usilujete urobiť našu krajinu lepším miestom pre život,“ vyhlásila odchádzajúca prezidentka SR.

Rozlúčke Zuzany Čaputovej s prezidentským úradom sa v reportáži v relácii Správy RTVS venoval redaktor Vladimir Amrich:

„Keď som nastupovala do funkcie, nik z nás nemohol vedieť, akým výzvam budeme čeliť,“ povedala prezidentka, pričom spomenula pandémiu koronavírusu či vojnu na Ukrajine. „Nečakala som, že počas môjho päťročného pôsobenia sa vystrieda päť vlád a že si politická situácia vyžiada aj vymenovanie úradníckej vlády,“ dodala.

„Nastupovala som s ambíciou byť hlasom tých, ktorých nie je počuť,“ skonštatovala. Dodala, že sa počas svojho mandátu venovala témam domáceho násilia, starala sa, aby sa zlepšili sociálne pomery seniorov, aby sa ľudom ktorí čelia chudobe poskytla adresná pomoc. Zaujímala sa o príslušníkov menšín a mladých ľudí a zasadzovala sa za odtabuizovanie témy duševného zdravia.

„Viem, že moje pôsobenie nebolo bezchybné, ale vždy v plnom nasadení a verné demokratickým hodnotám,“ skonštatovala.

„Bola som svedkom našej schopnosti zopäť sily, zjednotiť sa bola som svedkom mnohých úspechov a povzbudivých signálov, ale rovnako som bola svedkom nevyužitých príležitostí,“ uviedla.

Čaputová o spoločenskej atmosfére

Prezidentka Čaputová sa v prejave venovala aj aktuálnej spoločenskej atmosfére. „Nenávistné prejavy sa dostali aj do fyzického sveta,“ upozornila. „Monológ musíme nahradiť rozhovorom, predsudky vymeniť za snahu vnímať a porozumieť,“ vyzvala.

„Moje milované Slovensko, prešli sme spolu náročných päť rokov. Mohla som zblízka vidieť tvoju bolesť, ale aj radosť a potenciál v úžasných ľuďoch, ktorí tu žijú. Mohla som vidieť tvoje krásy a ukázať ich iným štátnikom. Si rozdelené, zranené, ale vždy v šťastných chvíľach sa spojiť v ľudskosti,“ povedala prezidentka.

„Slovensko, krajina môjho detstva, môj domov. Prajem ti pokojnejšie čas, múdre vedenie a viac ľudskosti a sebavedomých, hrdých ľudí, ktorým nechýba pokora. Bolo mi cťou slúžiť ti,“ uzavrela odchádzajúca prezidentka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko