Na hlavný obsah

Čistý jednotkár a hráč na akordeóne: Takto si P. Pellegrini spomína na detstvo, vysvetlil aj pôvod talianskeho priezviska

Novozvolený prezident priblížil aj pôvod svojho priezviska.

Čistý jednotkár a hráč na akordeóne: Takto si P. Pellegrini spomína na detstvo, vysvetlil aj pôvod talianskeho priezviska
Archívne snímky Petra Pellegriniho. Foto: RTVS

Nazrime do detstva Petra Pellegriniho. Novozvolená hlava Slovenska má korene v Taliansku. Na základnej škole mu učaroval akordeón. Na zážitky s Petrom Pellegrinim si dobre pamätajú rovesníci z rodnej obce jeho rodičov, aj jeho bývalí učitelia.

Nový slovenský prezident Peter Pellegrini sa narodil v Banskej Bystrici. Ako však priezvisko naznačuje, jeho predkovia majú pôvod v Taliansku.

„Bol to môj praprastarý otec Leopoldo Pellegrini, ktorý zo severu Talianska prišiel v čase, keď sa na Slovensku budovali železnice. Podieľal sa na výstavbe železničnej trate Levice – Žiar nad Hronom, a preto sa aj rozhodol zostať blízko Žiaru nad Hronom, kde zarobené peniažky použil na kúpu maličkého kúska zeme, na ktorom začal hospodáriť a od toho obdobia vlastne začína generácia Pellegriniovcov v Lehôtke pod Brehmi,“ priblížil zvolený prezident.

Detstvo Petra Pellegriniho v reportáži v relácii Správy RTVS z regiónov zmapoval redaktor Lukáš Urbašík:

Práve tam sa narodili obaja rodičia Petra Pellegriniho, ktorí sa stretli už v školskej lavici na základnej škole. V Lehôtke pod Brehmi strávil nový slovenský prezident aj veľkú časť svojho detstva a až do strednej školy bol počas každých letných prázdnin u svojich starých rodičov.

„No on sa s nami hral všetko, ale my sme boli z dediny a on z mesta. Tak sme ho učili, ako sa chytajú ryby na potoku, ako sa po stromoch lozí, a tak sme sa hrávali. Lebo on už vtedy mal samé jednotky, my sme mali trojky, štvorky a on chodil iba s jednotkami na vysvedčení,“ spomína jeden z obyvateľov Lehôtky pod Bradlom.

„Boli sme ešte generácia, ktorá sa bez dozoru rodičov alebo starých rodičov išla kúpať do Hrona, kde sme sa v potoku naozaj učili chytať pstruhy pod kameňmi. Kde sme zobrali od starkého z dielne sekeru, klince a išli sme si po vzore partizánov postaviť do lesa bunker. Boli to také slobodné dva mesiace v roku, kedy sme žili taký dedinský život a ja mám na to tie najlepšie spomienky,“ pokračoval Peter Pellegrini.

Bol jednotkárom

Peter Pellegrini študoval v jazykovej základnej škole Slovenského slobodného vysielača v Banskej Bystrici. V rodnom meste absolvoval aj stredoškolské štúdium na gymnáziu Jozefa Gregora Tajovského.

„Bol veľmi skromný, nenápadný, nikdy a ničím nevzbudzoval na seba pozornosť, v kolektíve svojich spolužiakov bol veľmi obľúbený. To boli jeho charakterové vlastnosti, ale bol to žiak so svojou špeciálnou charizmou. Charizmou bol jeho úsmev, ktorý mu zostal stále,“ spomínala učiteľka Petra Pellegriniho zo základnej školy Mária Brozmanová.

„Priznám sa, nebol som bifľoš, ale dával som dobrý pozor na hodinách, tak ako ma mama učila. Tým pádom som sa veľa naučil už počas samotnej školy a doma som sa nemusel veľmi pripravovať. Mal som naozaj skoro celú základnú školu samé jednotky a na gymnáziu v niektorom ročníku možno dvojku na pol roka alebo tak,“ priblížil zvolený prezident.

Hral na akordeón

Popri štúdiu na základnej škole chodil nový slovenský prezident do Ľudovej školy umenia, dnes známej ako Základná umelecká škola Jána Cikkera, kde sa učil hrať na akordeón.

„Dobre si pamätám, keď vstúpil do mojej triedy chlapec, ktorý bol na svoj vek vysoký, urastený, mal široký krásny úsmev a dve beťárske jamky v lícach. Pamätám si, ako mi prebehlo hlavou, že presne toto je ten typ, ktorý sa hodí presne pre tento nástroj akordeón. Bol veľmi dobrý žiak. Bol talentovaný, empatický, veľmi veľmi pracovitý a stále sa usmieval,“ uviedla učiteľka Petra Pellegriniho z Ľudovej školy umenia Zdenka Nemešová.

„To bola moja prvá pani učiteľka, u ktorej som sa začal učiť na akordeón. Najprv na klasickom klávesovom. A keďže povedali, že sa mi to celkom darí, tak ma potom dali a učil som sa ďalších šesť rokov hrať, nie na heligónke, ale na plnohodnotnom gombíkovom. Dostal som na štyridsať päťku, myslím, repasovaný pekný nástroj, lebo nemal som už harmoniku doma, ale musím povedať, že už to nefunguje ako bicyklovanie. Už si uvedomujem, že sa budem musieť teraz na staré kolená znovu učiť, aby som si potom vedel niečo aj zahrať,“ pokračoval Pellegrini.

Študoval ekonómiu

Na vysokej škole študoval Peter Pellegrini ekonómiu. Bakalárske štúdium v odbore financie, bankovníctvo, investovanie, absolvoval na Univerzite Matej Bela v rodnej Banskej Bystrici. Inžinierske štúdium dokončil už popri práci na Technickej univerzite v Košiciach.

„Matematika mi išla veľmi dobre a to dávalo dobrý základ, že by som mohol byť lepším ekonómom než právnikom. Bolo to štúdium náročné. Ale, samozrejme, už to prednaznačovalo zhruba, kde by mohol po tej odbornej stránke smerovať môj život. Aj keď už popri tom som paralelne koketoval aj s myšlienkou aj nejakého záujmu o veci verejné,“ dodal Peter Pellegini.

Politickú kariéru odštartoval Peter Pellegrini krátko po skončení vysokej školy, keď sa v roku 2000 stal členom strany Smer-SD.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko