Na hlavný obsah

Slovensko podporí holandského premiéra ako kandidáta na šéfa NATO, povedal prezident Peter Pellegrini

Niečo však za vyjadrenie podpory budeme očakávať.

Slovensko podporí holandského premiéra ako kandidáta na šéfa NATO, povedal prezident Peter Pellegrini
Nový slovenský prezident Peter Pellegrini. Foto: TASR/AP

Slovenská republika si vie predstaviť podporiť holandského premiéra Marka Rutteho za nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO). Povedal to v utorok (18. 6.) po skončení mimoriadneho zasadnutia Európskej rady novozvolený prezident Peter Pellegrini.

„Zároveň sme požiadali pána premiéra, aby vyjadril prísľub pomôcť v budúcnosti riešiť ochranu vzdušného priestoru Slovenska. Ten je momentálne nechránený,“ dodal. Svoje systémy protivzdušnej obrany sme darovali Ukrajine.

Slovensko by tak od niektorej z členských krajín Aliancie mohlo dočasne získať systém protivzdušnej obrany. A to dovtedy, kým nebude vlastnými kapacitami schopné svoj vzdušný priestor chrániť.

Holandský premiér podľa Pellegriniho vyjadril ochotu v budúcnosti sa touto žiadosťou zaoberať.

Debata o vedúcich postoch EÚ

Na neformálnom rokovaní Európskej rady podľa Pellegriniho hovorili o výsledkoch eurovolieb, výzvach, ktoré pre budúcnosť Európskej únie načrtli, a o nominantoch, ktorí by mali stáť na čele európskych orgánov, aby tieto výzvy zvládli.

Na pozíciu predsedníčky Európske komisie navrhujú európski ľudovci súčasnú predsedníčku Ursulu von der Leyenovú, socialisti požadujú post šéfa Európskej rady, ktorým by mal byť bývalý portugalský premiér António Costa. Nominantkou na šéfku diplomacie EÚ je estónska premiérka Kaja Kallasová.

Peter Pellegrini si podľa jeho slov vie predstaviť podporu Antónia Costu za šéfa Rady pod jednou podmienkou.

„Že ako člen frakcie európskych sociálnych demokratov prehodnotí postoj k strane Smer-SD a Hlas-SD a rozhodne o znovuprijatí europoslancov týchto strán do frakcie,“ vyjadril Pellegrini.

Čo sa týka nominácie Kaji Kallasovej, s ňou Peter Pellegrini nesúhlasí. „Svet a geopolitická situácia je komplikovaná. Nová ministerka zahraničných vecí EÚ musí do budúcna prezentovať širší pohľad na dianie vo svete a nie prezentovať len svoje doterajšie nastavenie voči Rusku a jeho agresii na Ukrajine,“ vysvetlil.

Lobovanie za záujmy Slovenska

Na stretnutí s lídrami krajín EÚ sa tiež snažil „lobovať za záujmy Slovenska a vybojovať pre Maroša Šefčoviča čo najlepšie postavenie v Európskej komisii“.

„Jeho skúsenosť mu dáva veľmi dobrý predpoklad, aby bol akceptovaný všetkými politickými frakciami na tie najvyššie pozície, aby mohol získať silné portfólio, ktoré zodpovedá jeho kvalitám,“ skonštatoval prezident.

Prezident Peter Pellegrini hovoril o neformálnom rokovaní Európskej rady na tlačovej konferencii:

Správu aktualizujeme.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko