Na hlavný obsah

Mnohí ľudia si nemôžu dovoliť vlastné bývanie. Ceny nájmov sa vyšplhali na historické maximá

Ceny nájmov poskočili naprieč celou krajinou.

Mnohí ľudia si nemôžu dovoliť vlastné bývanie. Ceny nájmov sa vyšplhali na historické maximá
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Ceny bytových nájmov sa dostali na historické maximá. Nahor ich vytlačili inflácia, ale aj vysoké úrokové sadzby v bankách. Mnohí si pre ne totiž vlastné bývanie dovoliť nemôžu. Zdražie aj nájom v bytoch vo vlastníctve štátu alebo samospráv.

Ceny nájmov poskočili naprieč celou krajinou, najviac však na východnom Slovensku v Košiciach. Druhé najvýraznejšie zdraženie zaznamenal realitný trh v hlavnom meste. Nachádzame sa v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves, kde cena nájmu za dvojizbový byt poskočila priemerne o sto eur za posledné dva roky. Mesačne by ste zaň zaplatili približne 630 eur.

„Pri novostavbe to môže byť niekde od sto až do dvesto eur. Pri starších panelákových bytoch je to zvýšenie trošičku nižšie,“ uviedla odborníčka na reality Róberta Mecková.

Za zdražovaním stojí najmä vysoký dopyt, aký po bytoch ešte nebol. „Človek keď dá na inzerát nehnuteľnosť v krajskom meste na prenájom, v rovnaký deň sa táto nehnuteľnosť aj prenájme,“ informoval realitný maklér Viktor Obtulovič.

Vysokým cenám nájomného bývania sa v Správach RTVS venoval Radoslav Šebo:

„Tento zvýšený dopyt je spôsobený znížením dostupnosti vlastného bývania,“ dodala Mecková

„Úrokové sadzby, ako vieme, za posledné roky nám narástli o 400 percent,“ vyhlásil Obtulovič.

Zdražie bývanie aj vo verejnom sektore

Onedlho však zdražie aj bývanie v bytoch vo verejnom sektore. Teda v takých, ktoré sú vo vlastníctve štátu, obcí alebo miest. Ministerstvo dopravy pripravuje vyhlášku, ktorou mieni regulovať novú maximálnu výšku nájomného.

„Výška regulovaného nájomného bola naposledy v roku 2011 a dnes už nezodpovedá vývoju a rastu nákladov spojených so správou a údržbou nájomných bytov, ktoré samosprávy postavili vďaka štátnym dotáciám,“ oznámila hovorkyňa Ministerstva dopravy SR Petra Poláčiková.

„Regulované nájomné je skutočne veľmi nízke. Ako príklad môžem uviesť samosprávu v mestskej časti Ružinov, kde majú 200 takýchto bytov. Regulované nájomné jednoizbového je okolo 30 eur, pri štvorizbových okolo 80 eur,“ uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska Jozef Božik.

V takýchto bytoch bývajú zväčša ľudia, ktorí sú v ťažkej ekonomickej situácii. Aby vyšší nájom pocítili čo najmenej, zvyšovať by sa mal postupne, a to maximálne o 20 percent ročne. Pri 30 eurovom nájme teda o 6 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika