Na hlavný obsah

Zomrel kanadský herec Donald Sutherland (†88), preslávil sa filmami MASH a Obyčajní ľudia

Sutherland získal dva Zlaté glóbusy.

Zomrel kanadský herec Donald Sutherland (†88), preslávil sa filmami MASH a Obyčajní ľudia
Na snímke Donald Sutherland. Foto: TASR/AP

Vo veku 88 rokov zomrel kanadský herec Donald Sutherland, hviezda filmov Obyčajní ľudia (1980) alebo MASH (1970), ktorý predchádzal legendárnemu vojnovému seriálu. Hercovo úmrtie podľa agentúry Reuters vo štvrtok (20. 6.) na sieti X oznámil syn. Sutherland za svoju 60-ročnú kariéru hral vo viac ako 170 filmoch a seriáloch, dostal dva Zlaté glóbusy a čestného Oscara.

„S ťažkým srdcom oznamujem, že môj otec Donald Sutherland zomrel. Sám o ňom zmýšľam ako o jednom z najdôležitejších hercov v histórii filmu. Žiadna úloha ho nikdy nezastrašila, hodná, zlá ani škaredá. Miloval, čo robil, a robil, čo miloval. Viac si nikto nemôže želať. Prežil dobrý život,“ napísal Kiefer Sutherland na sieti X.

Sutherland začínal ako rozhlasový reportér v kanadskej lokálnej stanici CKBW, študoval inžinierstvo na Torontskej univerzite a v Kanade tiež získal prvé herecké skúsenosti v študentskom spolku komikov, kým odišiel do Londýna a neskôr do Škótska študovať herectvo.

Zahral si po boku najslávnejších herečiek

Jeho prvým hereckým prelomom bol podľa kultúrneho magazínu Rolling Stone vojnový film Tucet špinavcov (1967). O niekoľko rokov neskôr si v dráme Klute (1971) a psychologickom filme Teraz sa nepozeraj (1973) zahral po boku dvoch z najslávnejších herečiek tej doby Jane Fondovej a Julie Christiovej.

„Bola to jeho schopnosť dokázať porozumenie, ktorá toľko prospela jeho úlohám každodenného, obyčajného človeka,“ píše Rolling Stone. Dodáva, že v oscarovom filme Obyčajní ľudia (1980) sa Sutherland napojil na čosi „. hlboko osobného“, keď stvárnil Calvina, apatického otca, ktorý sa potýka s úmrtím svojho syna a spormi medzi svojou dominantnou ženou a synom so samovražednými sklonmi.

Médiá o Sutherlandovi opakovane hovorili ako o „jednom z najlepších hercov, ktorý nikdy nevyhral Oscara“, napríklad britské denníky The Telegraph a The Guardian alebo server IndieWire.

Hercov syn Kiefer, ktorý úmrtie oznámil, sa s otcom Donaldom podľa agentúry AP na plátne stretol len trikrát, hoci dokopy sa podieľali na 275 filmoch a majú 85 rokov skúseností.

„S touto som chcel pracovať od vtedy, čo som pri filme začal. Boli traja herci, ktorých som na škole obdivoval – svojho otca, Genea Hackmana a Bobbyho Duvalla,“ povedal AP Kiefer v spoločnom rozhovore so svojím otcom v roku 2016.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet