Na hlavný obsah

O predčasný dôchodok je stále záujem. Zisťovali sme, za akých podmienok je to možné

Predčasným dôchodkom sme sa venovali v relácii Peniaze.

O predčasný dôchodok je stále záujem. Zisťovali sme, za akých podmienok je to možné
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Niekto chce pracovať čo najdlhšie, iný by rád využil možnosť predčasného odchodu do dôchodku. Zisťovali sme, za akých podmienok je to možné.

Predčasný starobný dôchodok je primárne určený skupine ľudí tesne pred dovŕšením riadneho dôchodkového veku, priblížil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr. Najčastejšie oň majú záujem ľudia, ktorí už nevládzu pracovať, napríklad zo zdravotných dôvodov.

„Alebo si už nevedia nájsť pracovné uplatnenie, pretože sú tesne pred dôchodkovým vekom a nechce ich nikto zamestnať,“ pokračoval Martin Kontúr.

Aby zamestnancovi či zamestnankyni vznikol nárok na dôchodkovú dávku, musí mať aspoň 15 rokov obdobia dôchodkového poistenia evidovaného v Sociálnej poisťovni. Následne to závisí od zostávajúcich rokov do dovŕšenia dôchodkového veku.

„Či zostávajú menej ako dva roky do dovŕšenia dôchodkového veku, alebo chcem ísť podľa tých tzv. odpracovaných 40 rokov. A potom ďalšia podmienka je, že keď mi Sociálna poisťovňa môj predčasný starobný dôchodok vyráta, jeho výška by mala byť vyššia ako 1,6-násobku životného minima,“ vysvetlil hovorca Sociálnej poisťovne. Do tohto výpočtu sa ráta aj druhý pilier.

Kedy najskôr sa dá ísť do predčasného dôchodku?

Čas, kedy vzniká nárok na odchod do predčasného dôchodku, je veľmi individuálny. Závisí aj od toho, pre akú formu predčasného dôchodku sa poistenec rozhodne.

Po tzv. 40 odpracovaných rokoch sa prihliada aj na to, či niekto napríklad študoval v mladosti na učňovskej škole a vznikol mu zamestnanecký pomer na praxi. Tu môžu mať absolventi učňoviek východu oproti gymnazistom.

„Ak niekto odíde do predčasného starobného dôchodku, napríklad šesť alebo osem rokov pred dovŕšením riadneho dôchodkového veku, treba rátať s tým, že krátime dôchodok 0,5 percenta, teda o 0,5 percenta za každých začatých 30 dní skoršieho odchodu do dôchodku,“ dodal Martin Kontúr.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika