Na hlavný obsah

Zmeny vo velení ukrajinskej armády: Zelenskyj nahradil kritizovaného generála

Nosí pritom titul Hrdina Ukrajiny.

Zmeny vo velení ukrajinskej armády: Zelenskyj nahradil kritizovaného generála
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vymenoval generála Andrija Hnatova za veliteľa spojených ozbrojených síl. 

V tejto funkcii nahradil generála Jurija Sodola, kritizovaného za výkony na bojisku na východe Ukrajiny, uviedli médiá s odvolaním sa na Zelenského oznámenie na sociálnych sieťach. Samotný prezident dôvody personálnej zmeny ani žiadne ďalšie podrobnosti neuviedol.

Zelenského rozhodnutie nasledovalo po tom, čo náčelník štábu brigády Azov Bohdan Krotevyč podal trestné oznámenie na ukrajinského generála. Podľa jeho názoru „zabil viac ukrajinských vojakov ako akýkoľvek ruský generál“. O svojom rozhodnutí informoval na sociálnej sieti.

Dotknutého generála síce Krotevyč nemenoval, ale podľa ukrajinských médií išlo práve o generálporučíka Sodola, poznamenal server BBC News na svojom ruskojazyčnom webe.

„Nie je mi jedno, že súdi veliteľa práporov a veliteľa brigád za stratu pozorovacieho stanovišťa, ale nesúdi generála za stratu oblastí a desiatok miest a stratu tisícok vojakov,“ napísal Krotevyč. Ten tvrdí, že sa snažil na zhubné následky generálovej činnosti veľakrát upozorniť, ale márne. Vyšetrovatelia podľa BBC potvrdili, že dostali oznámenie a že ho rozpracovávajú.

Hrdina Ukrajiny

O odvolanie generála Sodola sa usilovala tiež poslankyňa Marjana Bezuhlová z vládnej strany Sluha národa, ktorá ho označila za „mäsiara“. Generála ale v roku 2022 vyznamenal prezident Zelenskyj za obranu Vuhledaru titulom Hrdina Ukrajiny.

Sodol donedávna velil ukrajinskej námornej pechote. Počas výmeny hlavného veliteľa ukrajinských ozbrojených síl tento rok vo februári, teda po odvolaní generála Valerija Zalužného, bol funkčne povýšený. Od začiatku vojny mal na starosti bojisko na jednom z najkomplikovanejších úsekov frontu na východe Ukrajiny.

Azov je jednotka s kontroverznou minulosťou, ale tento mesiac Spojené štáty zrušili zákaz poskytovať americké zbrane a výcvik brigáde. Podľa vyhlásenia amerického ministerstva zahraničných vecí ani pri dôkladnej previerke „neboli nájdené žiadne dôkazy o hrubom porušovaní ľudských práv zo strany 12. brigády Azov“, uviedla agentúra AP.

Vojaci Azovu zohrali na jar 2022 kľúčovú úlohu pri obrane Mariupolu, kde mnoho týždňov bojovali proti ruskej presile, v obkľúčení a s nedostatkom munície. Na Ukrajine bývajú oslavovaní ako hrdinovia, ich odpor v mariupoľských oceliarňach sa stal symbolom ukrajinskej húževnatosti vo vojne proti Rusku.

Moskva dlhodobo vykresľuje Azov ako nacistickú organizáciu a obviňuje ju zo zverstiev bez toho, aby však predložila konkrétne dôkazy. V roku 2022 ruský najvyšší súd oficiálne označil Azov za teroristickú skupinu.

Pôvodne dobrovoľnícka jednotka sa sformovala v roku 2014 ako prápor Azov, pričom jej cieľom bol boj proti Ruskom podporovaným separatistom na východe Ukrajiny. Bojovníkov vtedy čerpala najmä z radov prívržencov krajnej pravice. Neskôr sa jednotka rozšírila na pluk a v roku 2023 na brigádu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet