Na hlavný obsah

Budú ceny potravín vyššie? Potravinárom končí odvodová úľava

Potravinári očakávajú, že vláda príde s náhradným riešením.

Budú ceny potravín vyššie? Potravinárom končí odvodová úľava
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Výrobcovia potravín nevylučujú, že budú musieť zvýšiť odbytové ceny. Od júla sa pre nich končí odvodová úľava. Európska komisia schválila túto pomoc do konca roka už len pre poľnohospodárov. Potravinári očakávajú, že vláda príde s náhradným riešením.

Firma, v ktorej sa vyrábajú mäsové výrobky, zamestnáva 120 ľudí, z toho 20 cudzincov. Peniaze, ktoré ušetrili vďaka odvodovej úľave, využili na ich vzdelávanie. Slováci sa učia po anglicky a cudzinci po slovensky.

Koncu daňovej úľavy pre potravinárov sa v Správach RTVS venovala redaktorka Monika Maťová:

S ukončením výučby prestať nechcú, potrebujú, aby sa cudzinci naučili po slovensky a rozumeli procesom pri výrobe mäsových výrobkov.

„Čo sa týka cien, budeme sa snažiť nepremietať ukončenie odvodovej úľavy do zvyšovania cien, aj keď to bude ťažké, pretože vieme, že od prvého januára sa zvyšoval odvod do zdravotnej poisťovne a, samozrejme, aj všetky príplatky, ktoré sú naviazané na minimálnu mzdu,“ uviedla manažérka ľudských zdrojov Berto.sk Patrícia Kopčová.

Agrorezort chystá pre potravinárov dve schémy

Predstavitelia poľnohospodárov a potravinárov vysvetľujú, že pri výrobe potravín je najvyššou nákladovou položkou ľudská práca. Odpustenie časti sociálnych odvodov im pomohlo nadýchnuť sa, ale to bolo málo.

„Pokiaľ nedôjde k nejakému podobnému programu z národných zdrojov do budúcna, tak môžeme jednoznačne konštatovať, že dôjde k poškodeniu konkurencieschopnosti našich podnikov,“ vyhlásil predseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Andrej Gajdoš.

„Je len logické, že keď niečo nedostanete , tak potom tie potraviny nemôžu byť v tej istej cene produkované ako keď sme dostali nejakú podporu,“ skonštatoval podpredseda SPPK pre potravinárstvo Marián Šolty.

„Vy to neviete len tak dať. Lebo potom je to nedovolená štátna pomoc a ako Slovenská republika by sme mali veľký problém. Nemáte na to mechanizmus, lebo hneď vás sekne po krížoch Európska únia,“ tvrdí minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

Agrorezort chystá pre potravinárov dve schémy – marketingovú a investičnú formu pomoci. Obe by mali byť hotové už tento rok. Minister Richard Takáč o nich bude včas informovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko